Marca bi moral na Dunaju vrata odpreti Albertina Modern, nova izpostava slavnega dunajskega muzeja Albertina, ki so jo zaradi pandemije zamaknili na zadnji teden maja. Foto: EPA
Marca bi moral na Dunaju vrata odpreti Albertina Modern, nova izpostava slavnega dunajskega muzeja Albertina, ki so jo zaradi pandemije zamaknili na zadnji teden maja. Foto: EPA

Samozaposleni umetniki v Avstriji so tako upravičeni do izplačila v višini 1000 evrov mesečno za vseh šest mesecev druge polovice leta. S tem zneskom jim bo država priskočila na pomoč v obdobju krize zaradi pandemije novega koronavirusa. Z omenjeno napovedjo se je vlada v četrtek odzvala na zahteve kulturnega sektorja.

Oblast prisluhnila umetnikom, ki so ji očitali, da je pozabila nanje
"Priznavamo, da bo prekinitev kulturnega življenja trajala dlje kot mesec ali dva," je dejal podkancler Werner Kogler. Podporo umetnikom je tako napovedal le dan zatem, ko je finančni minister Gernot Blümel povedal, da je namenil 25 milijonov evrov za pokritje izgub filmskim produkcijam, ki jih je zaustavila pandemija, poroča nemška tiskovna agencije DPA.

Koalicija konzervativcev in Zelenih je sheme za spodbujanje kulturnega življenja po zaustavitvi zaradi pandemije oblikovala v zadnjih dneh, in sicer po protestih umetnikov, da so nanje pozabili, medtem ko se drugi sektorji v gospodarstvu ponovno zaganjajo.

Sorodna novica Odstop avstrijske ministrice za kulturo: pandemija onemogočila ambiciozne vladne načrte

Pandemija prinesla tudi novo ministrico za kulturo
Po štirih mesecih v kabinetu je nedavno odstopila avstrijska ministrica za kulturo (oziroma natančneje državna sekretarka za kulturo in umetnost) Ulrike Lunacek, za to potezo se je odločila po kritikah z več strani glede vladnega odziva na pandemijo.

Lunackova, ki prihaja iz vrst Zelenih, je v televizijskem nagovoru povedala: "Dajem prosto pot nekomu drugemu, ki lahko v tej krizni situaciji doseže več kot jaz." Dodala je, da po izbruhu pandemije kmalu po prevzemu funkcije "ni bilo več nobene možnosti za uresničitev ambicioznih vladnih načrtov za kulturo".

V odstopnem govoru se je posvetila tudi vprašanju revščine mnogo umetnikov in kulturnih delavcev, češ da je telefonska številka njene pisarne zasuta s klici obupanih ljudi, ki nimajo denarja za osnovne potrebe. "To ni vredno ene najbogatejših držav na svetu," je še dejala Ulrike Lunacek. Na njenem mestu je zdaj Andrea Mayer, ki je v preteklosti že bila ministrica za kulturo (takrat še kot Andrea Ecker). Delo znamenitega avstrijskega arhitekta in slikarja Friedensreicha Hundertwasserja.

Delo znamenitega avstrijskega arhitekta in slikarja Friedensreicha Hundertwasserja. Foto: EPA
Delo znamenitega avstrijskega arhitekta in slikarja Friedensreicha Hundertwasserja. Foto: EPA