Preiskavo je vodila paramilitarna enota karabinjerjev, zadolžena za varovanje kulturne dediščine. Foto: Reuters
Preiskavo je vodila paramilitarna enota karabinjerjev, zadolžena za varovanje kulturne dediščine. Foto: Reuters
Italija
Vprašanje ostaja, kako so neznanci vlomili v enega najpomembnejših muzejev v Veroni in brez pretiranih težav odnesli celo skladovnico dragocenih slik. (Fotografija je simbolična.) Zdi se, da jim je pri podvigu pomagal varnostnik. Foto: AP

17 slik, ki so skupaj vredne približno 15 milijonov evrov - med njimi so bila tudi platna Tintoretta, Mantegne in Petra Paula Rubensa - so trije oboroženi roparji iz muzeja Castelvecchio odnesli sredi novembra.

Kot je pojasnila policija, so šli tatovi v akcijo tik po tem, ko je večina muzejskega osebja, ki šteje 11 ljudi, šla domov, ampak še preden se je vklopil s policije daljinsko upravljani varnostni alarm. Zvezali so blagajničarko in oboroženega stražarja prisilili, da jim je izročil ključe svojega avtomobila, s katerim so nato pobegnili.

Incident je v Italiji izzval ogorčenje strokovne javnosti, češ da je popolnoma "nepredstavljivo", da je celoten muzej varoval "en sam oborožen zasebni čuvaj, kot da gre za supermarket". Krivca so številni našli v "neusmiljenih" varčevalnih rezih na področju kulture, teorije o tem, kdo naj bi slike ukradel, pa so naštevale vse od lokalnih delinkventov do Islamske države.

"Napadeni" varnostnik le ni bil tako nedolžen
Zdaj se je sicer izkazalo, da je eden izmed osumljencev v primeru prav omenjeni varnostnik, za katerega se je izkazalo, da mu ključa niso ukradli, pač pa ga je pustil v avtomobilu, ki je bil parkiran na dvorišču. Med osumljenci je tudi njegov brat, ki je delal za isto varnostno službo, a je bil odpuščen, in bratova partnerica, moldavijska državljanka. Preiskovalci sklepajo, da je bila prav ona posrednica med "bazama" operacije v Italiji in Moldaviji.

Veronski župan Flavio Tosi je krajo opisal kot "rano za mesto" in oblast na državni ravni pozval k okrepljenemu varovanju. V isti sapi je zanikal obtožbe, da so bili trenutni varnostni ukrepi nezadostni.

Osem osumljencev je bilo aretiranih v Moldaviji, preostali so oblastem v roke padli v Veroni, so poročali italijanski mediji. Vseh 13 ima moldavijsko ali italijansko državljanstvo.

Slike so še vedno pogrešane
Med ukradenimi slikami sta med drugim Rubensov Portret dame in Tintorettov Portret moškega. 11 od 17 ukradenih slik velja za mojstrovine, preostale pa so nižje vrednosti. Poskušali so vzeti tudi Savlovo spreobrnitev renesančnega slikarja Guilia Licinia, a so na koncu sliko poškodovano odvrgli v kot.