Arhitekturni biro Enota je mednarodno žirijo prepričal tudi s hotelom Plesnik v Logarski dolini v kategoriji interierjev. Foto: Arhitekturni biro Enota
Arhitekturni biro Enota je mednarodno žirijo prepričal tudi s hotelom Plesnik v Logarski dolini v kategoriji interierjev. Foto: Arhitekturni biro Enota

Arhitekturni biro Enota, ki ga vodita arhitekta Milan Tomac in Dean Lah, je prejel kar tri nagrade in eno častno omembo. Mednarodno žirijo so v kategoriji javnih prostorov prepričali s projektom v vasi Skorba pri Ptuju, v kategoriji interierjev s hotelom Plesnik v Logarski dolini, v kategoriji krajine pa v podkategoriji Prihodnost z mestnim parkom v Kopru. Častno omembo so dosegli še v kategoriji Gostoljubnost s projektom zdravilišča v Zlatiboru v Srbiji.

Arhitekturni biro Superform, ki ga vodita arhitekta Marjan Poboljšaj in Anton Žižek, je zmagal v kategoriji proizvodnih objektov, in sicer v podkategoriji Prihodnost. Žirijo je prepričal projekt Tajfun na Planini pri Sevnici, ki je stekel že leta 2012, ko je zrasel prvi objekt, letos mu je sledil drugi, v prihodnosti pa jima bodo dodali še druge - prvega predvidoma že prihodnje leto -, značilno povezane s krajino.

V okviru predogledov mednarodnega arhitekturnega bienala v Benetkah - ki ga bodo odprli v soboto in bo trajal do 25. novembra -, so sicer v četrtek v razstavišču Arzenale odprli slovenski paviljon. Vodni paviljon po vzoru Plečnikovega nezgrajenega parlamenta nagovarja obiskovalce k razmisleku oziroma razpravi različnih strok o prihodnjih posegih v prostor v povezavi z vodo.

Mednarodno orientirano revijo The Plan s sedežem v Bologni sta leta 2001 ustanovila Nicola Leonardi in Carlotta Zucchini. Revija ponuja zapise v italijanskem in angleškem jeziku, ob teh dveh kdaj tudi v drugih, sledi pa sodobnim premikom na področjih arhitekture in oblikovanja. Njeno uredništvo nagrade podeljuje od leta 2015.