Sveta družina (The Holy Family) Petra Pavla Rubensa iz leta 1630 je neprecenljive vrednosti. Foto: Wikipedia
Sveta družina (The Holy Family) Petra Pavla Rubensa iz leta 1630 je neprecenljive vrednosti. Foto: Wikipedia

Gre za sliko Sveta družina, ki jo je naslikal belgijski baročni umetnik Peter Paul Rubens (1577–1640) in sliko Deklice na travi, ki jo je ustvaril francoski impresionistični slikar Pierre-Auguste Renoir (1841–1919). Vredni sta več milijonov evrov.

Zaradi sodelovanja pri kraji je po pisanju hrvaške tiskovne agencije (Hine) osumljenih osem oseb, med katerimi so štirje Italijani in en Hrvat, ki so jih pridržali pretekli mesec. V operaciji naj bi jim pomagal tudi avstrijski voznik.
Eden izmed njih – po pisanju medijev je to 44-letni Nenad Jovanović – se je predstavljal kot izraelski rabin z diplomatskim potnim listom na ime Samuel Abraham Lewy Graham. Lastnikoma galerij je za sliki ponudil 26 milijonov evrov, nato pa ju pretental in okradel. Tatvina se je zgodila 20. aprila 2017 v najeti pisarni v Monzi nad albanskim veleposlaništvom.
Kot navajajo italijanski mediji, je posebna enota policistov za zaščito kulturne dediščine, potem ko je dobila namig, kje bi lahko bili, sliki odkrila v nekem skladišču v pokrajini Torino. Našla jih je po 17-mesečni preiskavi.