Mladi, ki so ali bodo letos dopolnili 18 let, se bodo lahko prijavili za kulturni bonus 500 evrov, ki ga bodo za muzeje, gledališča, knjige, koncerte, arheološka prizorišča in drugo lahko porabili do konca leta 2017. Na fotografiji arheološki park in muzej Paestum v Salernu. Foto: EPA
Mladi, ki so ali bodo letos dopolnili 18 let, se bodo lahko prijavili za kulturni bonus 500 evrov, ki ga bodo za muzeje, gledališča, knjige, koncerte, arheološka prizorišča in drugo lahko porabili do konca leta 2017. Na fotografiji arheološki park in muzej Paestum v Salernu. Foto: EPA
false
Za program 18app je italijanska vlada namenila 290 milijonov evrov. Bonus bo lahko pridobilo približno 575.000 mladih. Na fotografiji Rajska dvorana v novem muzeju katedral v Firencah (muzej je vrata odprl oktobra 2015), kjer hranijo največjo zbirko srednjeveških kipov in kipov florentinske renesanse. Foto: EPA
false
Premier Matteo Renzi v Pompejih, kjer se odvijajo obsežna restavratorska dela. "Ne bomo se predali terorju ... Imamo stoletja zgodovine, ki potrjuje dejstvo, da kultura premaga nevednost, da je lepota bolj trdovratna kot barbarstvo," je Renzi utemeljil novo iniciativo. Prepričan je, da se proti terorizmu lahko borimo z močno potrditvijo evropskih kulturnih vrednot. Foto: EPA

Septembra bodo v Italiji zagnali program 18app, s katerim želijo spodbuditi kulturno udejstvovanje mladih. Zainteresirani mladi, ki so ali bodo letos dopolnili 18 let, se bodo lahko registrirali na spletni platformi in pridobili bonus 500 evrov, tega pa bodo lahko do konca prihodnjega leta porabili v muzejih, gledališčih, za knjige, koncerte, obiskovanje arheoloških prizorišč in za druge dejavnosti, ki jih je odobrilo ministrstvo za kulturo.

Aplikacijo 18app.it si bodo preprosto naložili na svoje pametne telefone, tablice ali računalnike, tu pa se bo "kulturni bonus" odšteval z vsakim obiskom umetniškega dogodka. Shema bo dostopna tudi drugim evropskim državljanom, ki živijo v Italiji.

Za program 18app je italijanska vlada namenila 290 milijonov evrov. Bonus bo tako lahko pridobilo približno 575.000 mladih.

Kultura je bolj trdovratna kot nevednost in barbarstvo
Iniciativo je italijanski premier Matteo Renzi napovedal le deset dni po lanskih novembrskih terorističnih napadih v Parizu, ko je sporočil, da bo vlada povečala varnost, a vzporedno visoko vsoto sredstev namenila tudi kulturi, poroča The Telegraph.

Za projektom stoji ideja, da se proti terorizmu in ekstremizmu ne moremo boriti le s poostreno policijsko obrambo, temveč tudi z močno potrditvijo evropskih kulturnih vrednot. "To je bonus za mlade, ki jim želimo omogočiti simbolično zavedanje, kaj pomeni biti odrasel v Italiji, državi, ki velja za osrednjo protagonistko in dedinjo največje kulturne dediščine na svetu," je sporočil ob prvi napovedi sheme pred devetimi meseci. "Ne bomo se predali terorju ... Imamo stoletja zgodovine, ki potrjuje dejstvo, da kultura premaga nevednost, da je lepota bolj trdovratna kot barbarstvo."

Naš projekt "pošilja jasno sporočilo – dobrodošlico tistim, ki so dosegli 18 let, in opomnik, kako pomembna je kultura, tako za osebno obogatitev kot za krepitev družbenega tkiva države," je ob skorajšnjem lansiranju aplikacije povedal mlajši minister Tommaso Nannicini, odgovoren za shemo.

Investicija v prihodnost
Del opozicije je iniciativo kritiziral kot Renzijev poskus kupovanja glasov prihodnjih volivcev, a 18-letniki, ki se po koncu izobraževanja srečujejo z visoko stopnjo nezaposlenosti in malo možnostmi za dolgotrajno zaposlitev, so akcijo pozdravili.

"Prejeti 500 evrov, ki jih lahko potrošimo za kulturo, pomeni naložbo v našo prihodnost. In to ne bo vsiljeno od zgoraj, temveč nam bo dovolilo direktno sodelovanje," pravi Angelica Magazzino iz Puglie, ki bo 18 let dopolnila novembra, poroča Telegraph.

Zaradi birokratskih in tehničnih težav pri postavljanju spletne platforme in pri dogovarjanju z združenji lastnikov kinematografov in gledališč je sicer nastalo nekaj zamud pri zagonu programa, a njegove vrednosti to ne zmanjša.