Iva se je v iztekajočem se letu 'prevetrila' na kulturnem prepihu Berlina - a smo jo v Ljubljani vseeno opazili kar nekajkrat, seveda tudi na premieri filma Besa. Foto: Liffe / Matej Kerec
Iva se je v iztekajočem se letu 'prevetrila' na kulturnem prepihu Berlina - a smo jo v Ljubljani vseeno opazili kar nekajkrat, seveda tudi na premieri filma Besa. Foto: Liffe / Matej Kerec
Gossip v Ljubljani
Beth Ditto je s svojo energijo in iskrenim veseljem do nastopanja poleti v Križankah prepričala tudi tiste, ki prej morda niso bili zapriseženi častilci popa skupine Gossip. Foto: Marko Ocepek
Kako sem preživel to poletje
Kako sem preživel to poletje, kompleksna psihološka drama Alekseja Popogrebskega, ki je (upajmo) v mednarodno filmsko sfero izstrelila Grigorija Dobrigina, je bila zmagovalni film londonskega filmskega festivala.

Ivo, ki je sicer redna članica igralskega ansambla MGL-ja - v sezoni 2010/11 jo na odrskih deskah lahko vidimo v predstavah Kabaret, Pomladno prebujenje in Sijoče mesto -, smo v letu 2010 bolj povezovali z velikimi platni. Nastopila je namreč v "antimoderni", kot ji pravi režiser Srđan Karanović, zgodovinski ljubezenski drami Besa. V njej igra Leo, s Srbom poročeno Slovenko, ki jo vihra prve svetovne vojne doleti nekje na srbskem podeželju, prebiti pa jo mora (skoraj) sama, med vse nasilnejšimi vaščani, ki v Štajerki vidijo simbol osovraženega avstro-ogrskega cesarstva. Film, s katerim se Srbija poteguje za nominacijo za tujejezičnega oskarja, je Karanović v Ljubljani predstavil v okviru Liffa, na redni spored pa prihaja v naslednjem letu.

Kakšen je torej Ivin jagodni izbor iztekajočega se kulturnega leta?

Najboljši film, ki ste si ga ogledali v iztekajočem se letu?
Aleksej Popogrebski: Kako sem preživel to poletje.

Najboljši knjižni naslov, ki ste ga prebrali v zadnjem letu?
Chris Hedges: Empire of Illusion.

Najboljša gledališka predstava leta 2010?
Zelo težko odgovorim na to vprašanje, videla sem kar nekaj predstav, tako slovenskih kot tujih. Mogoče bi izpostavila predstavo Trust v režiji Falka Richterja, ki sem jo gledala nazadnje v gledališču Schaubuhne v Berlinu.

Razstava, ki je letos na vas naredila največji vtis?
Fotografska razstava Petra Lindbergha On Street in fotografska razstava Magnum Od Roberta Cape do Donavana Wylieja.

Najboljši koncert popularne ali klasične glasbe?
Odličen koncert je imela Beth Ditto s skupino Gossip v Križankah.

Kateri dogodek s kulturnega področja se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Bilo jih je kar nekaj, pa vendar bi izpostavila doživetje na Prešernovem trgu, ko smo z MGL-jem nastopili z muzikalom Kabaret, kjer igram vlogo Sally Bowles. Trg je bil nabito poln in energija gledalcev je bila fantastična.

Gotovo ste obiskali kakšen kulturni dogodek zunaj meja? Kateri vam je še posebej ostal v spominu?
Ker sem se za nekaj časa preselila v Berlin, sem obiskala nekatere berlinske dogodke; mogoče bi izpostavila premiero filma The kids are all right v režiji Lise Cholodenko, ki se je je udeležil tudi glavni igralec Mark Ruffalo.

Kaj štejete za svoj največji dosežek v letu 2010?
Izpolnitev želje, da se za nekaj časa preselim v drugo državo, v večje mesto. Izbrala sem Berlin, da si "prevetrim možgane" in napolnim svoj življenjski "kufer"!

Kaj najbolj pogrešate oziroma česa si na področju kulture najbolj želite v novem letu?
Mogoče si želim boljšo, večjo in bolj kontinuirano slovensko filmsko produkcijo.