Univerza za gledališko in filmsko umetnost je bila ustanovljena leta 1865, takrat še kot Akademija za dramo in film. Foto: Wikipedia
Univerza za gledališko in filmsko umetnost je bila ustanovljena leta 1865, takrat še kot Akademija za dramo in film. Foto: Wikipedia
Sorodna novica Madžarski znanstveniki se bojijo za akademsko svobodo

Privrženci premierja Viktorja Orbana in madžarski provladni mediji že dolgo zagovarjajo stališče, da je, potem ko je pred dvema letoma nastopil tretji mandat, zdaj čas, da se kultura preusmeri v konservativne vrednote in se prekine to, čemur pravijo prevlada liberalcev in levičarjev na področju umetnosti na Madžarskem, piše Reuters.

"Vgradnja političnega sistema v kulturno dobo"
Orban v desetletju, odkar je na oblasti, vztrajno poostruje vladni nadzor nad različnimi sferami madžarskega javnega življenja, vključno z univerzami, madžarsko akademijo znanosti in državnimi mediji. Oligarhi blizu Orbana so med drugim pokupili velike deleže v zasebnih medijih.

Predsednik vlade je v govoru po zmagi na volitvah v letu 2018 dejal, da je ena izmed glavnih nalog "vgradnja političnega sistema v kulturno dobo". Z zakonom, ki ga je madžarski parlament sprejel v začetku letošnjega leta, se je lastništvo državne gledališke šole s 155-letno tradicijo preneslo na zasebno fundacijo.

V ponedeljek je pred univerzo potekal študentski protest. Foto: Reuters
V ponedeljek je pred univerzo potekal študentski protest. Foto: Reuters

Vlada je imenovala svet petih skrbnikov, pri čemer je zavrnila vsa imena, ki jih je za članstvo v svetu predlagala univerza. S senata univerze so sporočili, da jim je bila odvzeta pravica do odločanja o proračunskih, organizacijskih in kadrovskih vprašanjih. "To je bil za nas temelj za odločitev, da se moramo, če od avtonomije ustanove ne ostane nič, umakniti v učilnice, da bomo lahko poučevali," je dejala namestnica dekana Eszter Novak. "To je začetek nove dobe," je še dodala po poročanju Reutersa.

Zanikanje delovanja v smeri cenzure svobode izražanja
V zadnjih tednih je več vodilnih gledaliških režiserjev odstopilo z učiteljskih mest te šole, študentje pa so v ponedeljek organizirali protest pred univerzo. Vlada, ki zanika kakršen koli poskus cenzure svobode izražanja, je sporočila, da bo to, da bodo nekatere univerze upravljali skrbniški odbor, pravzaprav odpravilo vpliv države nanje.