Madžarska vlada je v zadnjem letu sprejela 1.300 beguncev, v zadnjih treh letih pa 2.300. Foto: Reuters
Madžarska vlada je v zadnjem letu sprejela 1.300 beguncev, v zadnjih treh letih pa 2.300. Foto: Reuters

"Dokler pravni in davčni pogoji ostajajo nepojasnjeni, CEU ustavlja program," so v torek sporočili z zasebne univerze, ki jo financira ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros.

Organizacije, ki po mnenju vlade konservativnega premierja Viktorja Orbana "spodbujajo migracije", morajo po novem plačati 25-odstotni davek od vseh sredstev in pomoči, ki jih prejmejo iz tujine.

Izraz "spodbujanje migracij" ni povsem jasen
Storitve in dejavnosti za ljudi, ki imajo status begunca ali so pod mednarodno zaščito, niso zajete v zakon, vendar Orban in drugi vladni predstavniki istočasno poudarjajo, da tovrstne organizacije na Madžarskem niso dobrodošle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orbanova vlada je sprejela vrsto zakonov, s katerimi je omejila delovanje civilnodružbenih organizacij. Pod vprašajem je tudi obstoj CEU, saj bi ji lahko v skladu z lani sprejetim zakonom o visokem šolstvu do konca leta odvzeli dovoljenje za delovanje.

Pobuda odprtega učenja CEU je nudila pripravljalna predavanja za magistrski študij za begunce in osebe z mednarodno zaščito iz vseh držav evropskega gospodarskega prostora.