Med nedavnimi protesti in nemiri v Kairu, ki so odnesli s položaja predsednika Mubaraka, je izropani Egipčanski muzej (v ozadju) s tanki varovala vojska, občasno pa tudi skupine prostovoljcev. Foto: EPA
Med nedavnimi protesti in nemiri v Kairu, ki so odnesli s položaja predsednika Mubaraka, je izropani Egipčanski muzej (v ozadju) s tanki varovala vojska, občasno pa tudi skupine prostovoljcev. Foto: EPA
Zahi Havas, minister za umetnine starega Egipta, ob enem od Tutankamonovih kipov v Egipčanskem muzeju v Kairu, iz katerega je izginilo 18 predmetov.
Zahi Havas, minister za umetnine starega Egipta, ob enem od Tutankamonovih kipov v Egipčanskem muzeju v Kairu, iz katerega je izginilo 18 predmetov. Foto: EPA

Egiptovski minister za umetnine starega Egipta Zahi Havas je sporočil, da so po popisu škode ugotovili, da je iz muzeja izginilo skupaj 18 predmetov, poleg lesenega Tutankamonovega kipa tudi del drugega kipa istega faraona ter kip Ehnatona in kraljice Nefretete.

Vdor plenilcev s strehe
V skoraj filmski akciji so se plenilci 28. januarja povzpeli na streho muzeja na trgu Tahrir in se nato z vrvjo spustili v samo stavbo. Pri tem je bilo poškodovanih 70 predmetov, vendar pa vodstvo muzeja do popisa ni vedelo, ali so tudi kaj ukradli. Najprej so iz muzeja poročali, da je bila izropana samo trgovina s spominki, popis pa je pokazal, da so izginili tudi več tisočletij stari artefakti.

Sloviti muzej v Kairu je leta 1858 ustanovil francoski egiptolog Auguste Mariette, v njem pa je shranjenih več kot 120 tisoč dragocenih predmetov iz starega Egipta, med njimi tudi slovita Tutankamonova zlata maska. Drugi zakladi iz Tutankamonove grobnice zasedajo skoraj polovico drugega nadstropja, drugod po muzeju so razstavljeni še več metrov visoki kamniti kipi faraonov in božanstev, mumije egipčanskih veljakov, sarkofagi, papirusi in keramika.

Že ob začetku protestov proti predsedniku Hosniju Mubaraku so iz Unesca, sklada ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo, pozvali k zaščiti edinstvene kulturne dediščine egipčanske in svetovne zgodovine.