ZDA so Španiji vrnile redko kopijo pisma, v katerem je Krištof Kolumb opisal svoja odkritja v Novem svetu. Pismo so ukradli iz muzeja v Španiji, preiskava o tem je trajala sedem let, v sredo pa so ga vrnili španskim oblastem. Foto: Wikipedia Commons
ZDA so Španiji vrnile redko kopijo pisma, v katerem je Krištof Kolumb opisal svoja odkritja v Novem svetu. Pismo so ukradli iz muzeja v Španiji, preiskava o tem je trajala sedem let, v sredo pa so ga vrnili španskim oblastem. Foto: Wikipedia Commons
Nacionalna katalonska knjižnica
Preiskovalci so ugotovili, da so eno izmed ohranjenih 80 kopij pisma ukradli iz Nacionalne katalonske knjižnice v Barceloni, leta 2012 pa ugotovili tudi, da je pismo, ki ga hrani knjižnica, ponaredek. Ukradeno kopijo so junija 2011 prodali za skoraj milijon dolarjev. Foto: Wikipedia Commons

Gre za redko kopijo pisma, ki so jo ukradli iz muzeja v Španiji, v katerem je Krištof Kolumb opisal svoja odkritja v Novem svetu.

Zvezni urad za priseljevanje, ki preiskuje zaplenjeno kulturno dediščino in ukradena umetniška dela, in ministrstvo za pravosodje sta primer začela obravnavati leta 2011, ko sta dobila namig, da so iz evropskih knjižnic ukradli več ročno natisnjenih kopij pisma. Ohranilo se je okoli 80 kopij.

Preiskovalci so ugotovili, da so eno izmed njih ukradli iz Nacionalne katalonske knjižnice v Barceloni in da je pismo, ki ga hrani knjižnica, ponaredek. Ukradeno kopijo so junija 2011 prodali za skoraj milijon dolarjev, še poroča CNN.

"Brez dvoma" gre za izvirnik
Oseba, ki je pismo imela, se je odločila, da ga vrne po "obsežnih pogajanjih z ameriško odvetniško pisarno za okrožje Delaware", je pojasnil urad za migracije.

Po pregledu dokumenta so strokovnjaki odkrili, da je bila uporabljena kemikalija, s katero so prekrili knjižnični žig, drugačna so bila tudi papirna vlakna. Potrdili so, da je pismo "brez dvoma" izvirnik, ki so ga ukradli iz Nacionalne katalonske knjižnice v Barceloni.

Že drugo pismo, ki je odromalo iz ZDA v Evropo
Gre za drugi tovrstni primer, da so ZDA vrnile v Evropo ukradeno Kolumbovo pismo. Leta 2016 so vrnile osem strani dolgo pismo, ki je bilo ukradeno iz knjižnice v Firencah in podarjeno ameriški Kongresni knjižnici. Zanj domnevajo, da so ga okoli leta 1950 iz Italije odnesli in nadomestili s ponaredkom.

Dokument je leta 1992 na dražbo v New Yorku dostavil antikvar, ki ga je dve leti prej kupil "od neznane osebe". Na dražbi ga je za 300.000 dolarjev pridobil zasebni kupec in ga leta 2004 podaril Kongresni knjižnici, kjer so ga hranili do vrnitve v Italijo.