Foto:
Foto:

Delo Johna Miltona obsega enajst tisoč verzov, govori pa o Satanovem uporu zoper Boga in o prvem grehu Adama in Eve, ki je s krivdo zaznamoval vse človeštvo, a ga je s svojo žrtvijo odkupil Odrešenik.

John Milton je bil največji angleški pesnik v 17. stoletju, avtor znamenitih razprav o svobodi tiska in ločitvi. Vpliven je bil zlasti v 18. stoletju in v romantiki, njegov vpliv pa sega tudi v današnje dni, do Vojne zvezd in Gospodarja prstanov.

Po radijski uprizoritvi tudi knjižni prevod in zgoščenka
Ep je v slovenščino prevedel Marjan Strojan. Izšel bo 17. februarja skupaj z dvojno zgoščenko, na kateri Miltonovo poezijo berejo slovenski igralci. Marjan Strojan je tudi avtor velikega radijskega projekta, zasnovanega v 25 nadaljevanjih. Vsako je dolgo približno 25 minut.

Miltonov ep so na radijske valove preneslei Aleš Valič, Jernej Šugman, Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Pavle Ravnohrib in drugi, ki so z besedo upodobili posamezne like. Za ton je poskrbel Staš Janež, za glasbeno opremo Marko Stopar, delo je režiral Gregor Tozon, asistentka režije pa je bila Helena Mugerle.

Nadaljevanka bo na programu Ars na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka vse do 12. marca.