Vseh sto podob, ki jih je Paglen vključil v projekt, je zbranih v knjigo The Last Pictures. Foto: Spletna stran projekta
Vseh sto podob, ki jih je Paglen vključil v projekt, je zbranih v knjigo The Last Pictures. Foto: Spletna stran projekta

Pri svojem delu uporablja fotografijo, video, arhive in druge, manj običajne vire. Njegova dela so bila med drugim predstavljena v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku, v galeriji Tate Modern v Londonu in na carigrajskem bienalu leta 2009. V Ljubljani je aprila lani gostoval v Projektnem prostoru Aksioma z razstavo Skrite pokrajine.

Dediščina naše civilizacije
V Moderni galeriji so premierno predstavili Paglenov projekt Zadnje slike/The Last Pictures: sestavlja ga 100 fotografij, ki jih je s posebnim diskom projiciral v orbito na zunanjščino satelita EchoStar XVI; tam bodo ostale pet milijard let. Paglen je izbral fotografije, ki predstavljajo moderno človeško zgodovino, in jih z mikrojedkanjem prenesel na silikonski disk, spravljen v pozlačeno ohišje, ki so ga zasnovali na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in kolidžu Carleton.

Več preberite na spletni strani projekta.
Zadnje slike so hkrati sporočilo prihodnosti in pesniško razmišljanje o dediščini naše civilizacije. Podobe, ki jih vsebuje artefakt, so po umetnikovih besedah "jamske slike 21. stoletja", saj bodo postale eni najdolgotrajnejših ostankov sodobne civilizacije.

Projekt je bil premierno predstavljen 19. septembra letos v New Yorku. Moderna galerija je dogodek pripravila v sodelovanju s Creative Time in zavodom Aksioma.

Trevor Paglen - The Last Pictures from Creative Time on Vimeo.