Plesalke in plesalci, ki so sodelovali z Janom Fabrom, so v pismu uvodoma zapisali, da želijo v luči gibanja #MeToo bodoče generacije informirati o izkušnjah, ki so jih imeli z Janom Fabrom: obtožujejo ga rednega poniževanja in spolnega nadlegovanja. Foto: polska1.pl
Plesalke in plesalci, ki so sodelovali z Janom Fabrom, so v pismu uvodoma zapisali, da želijo v luči gibanja #MeToo bodoče generacije informirati o izkušnjah, ki so jih imeli z Janom Fabrom: obtožujejo ga rednega poniževanja in spolnega nadlegovanja. Foto: polska1.pl
Olimp
Vsestranski flamski ustvarjalec je lani predstavljal nevsakdanji umetniški spektakel, 24-urni gledališki projekt Olimp ‒ v slavljenju kulta tragedije, s katerim je med drugim slavil na Bitefu. Foto: polska1.pl
Koreograf zavrača vse obtožbe, v bran so se umetniku postavili tudi v družbi Troubleyn, kjer pravijo, da koreografa javno sramotijo na osnovi anonimnih pričevanj. Foto: polska1.pl

Dvajset nekdanjih plesalk in plesalcev družbe, od teh jih želi dvanajst ostati anonimnih, je svoje obtožbe zapisalo v pismu, ki so ga poslali nizozemski umetniški reviji rekto:verso. V zapisu med drugim trdijo, da so bili ponižani in ustrahovani, poroča portal Art Newspaper.

Po besedah flamskega ministra za kulturo Svena Gatza je preiskava v teku. "Zaskrbljen sem zaradi vsebine pisma. Vsako pritožbo o vedenju, ki prestopa meje, je treba vzeti resno ... V preiskavi mojega upravljanja bodo imele vse strani priložnost povedati svojo zgodbo. Na podlagi izsledkov preiskave bom lahko sprejel nadaljnje ukrepe," je minister dejal v izjavi za javnost.

Podpisniki so v pismu med drugim zapisali, da jih je k skupnemu odzivu spodbudil intervju s Fabrom, ki je bil na sporedu kanala VRT v sredo, 27. junija. Kot pravijo, je koreograf v tem komentiral anketo o spolnem nadlegovanju, ki jo je naročil Gatz. Po rezultatih ankete je v belgijskem kulturnem sektorju lani ena od štirih žensk izkusila spolno nadlegovanje.

"V predvajanem pogovoru se Fabre na te številke odzove s presenečenjem in nezaupanjem. Pravi, da podpira prizadevanja in ukrepe ministrstva za kulturo, vendar doda, 'da je v tem tudi nekaj nevarnosti. Kajti, odnos, skrivna vez med režiserjem/koreografom in igralcem/plesalcem ... bo s tem v resnici zelo uničen in prizadet'," njegove besede povzemajo v pismu.

Fabre: "Ljudje so postali preveč občutljivi"
Med obtožbami podpisniki med drugim navajajo, da je v pogovoru sam omenil, kako je nekoč po mikrofonu kričal na eno od plesalk, naj začne telovaditi, ker je "spet predebela". Po navedbah pisma je Fabre v televizijskem pogovoru zatrdil, da so njegovi komentarji vselej pravični, da pa so ljudje postali bolj občutljivi. "Pred letom dni v tem ne bi videli problema," sklene umetnik.

Poniževanje in seksizem del vsakdanjika
Ena izmed plesalk trdi, da jo je Fabre povabil k sodelovanju "pri dodatnem projektu". Po navedbah pisma naj bi takšni deloma skrivni fotografski projekti in izmenjave spolnih uslug v zameno za napredovanje postale skrivna valuta plesne družbe. Kot še dodaja pismo, je poniževanje del vsakdanjosti, predvsem ženska telesa pa so ne glede na dejansko fizično kondicijo tarča boleče, pogosto žaljive seksistične kritike.

Troubleyn: "To je obtoževanje brez možnosti obrambe"
Fabre vse obtožbe zanika, v družbi Troubleyn pa so se na strani iste revije odzvali z besedami: "Ta napad prek medijev obsojamo, saj vodi k nepravičnemu javnemu procesu. Jana Fabra javno sramotijo na osnovi anonimnih pričevanj in trditev, ki jih je težko preveriti, brez prave možnosti obrambe."

Kot dodajajo v družbi, se pri Troubleynu držijo jasnih pravil, ki vedno zahtevajo obojestransko privolitev. "Nikogar ne silimo v dejanja, ki bi se mu /ji zdela neprimerna." V družbi prav tako zavračajo obtožbe, da se takšno vedenje prikriva. Nasprotno, trdijo, spodbujajo debato vseh vpletenih strani. Omenjene preiskave ministrstva po navedbah portala Art Newspaper v družbi niso želeli komentirati.

Fabre velja za enega najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev, ki že več kot tri desetletja deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik, njegovo vsestransko delo pa smo imeli večkrat priložnost videti tudi v Sloveniji.