Prizor iz filma Jaz sem Janez Janša. Foto: Kinodvor
Prizor iz filma Jaz sem Janez Janša. Foto: Kinodvor

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je od Janš prejel odprto pismo, v katerem povzemajo ministrove besede na posvetu na temo Kultura včeraj, danes, jutri v državnem svetu, ko je zagotavljal, da ministrstvo pod njegovim vodstvom ni odobrilo nobenih umetniških projektov, katerih cilj bi bilo blatenje ali smešenje voditeljev trenutne opozicije. "Kultura je povsod po svetu kritična do oblasti, tudi do politike. Samo iz totalitarnih režimov (in prejšnje vlade) pa so znani primeri, ko bi žalitve političnih nasprotnikov financirali z javnimi sredstvi," je tedaj dejal minister.

Kot so zapisali Janše, ministrovo izjavo bolje razumejo, če jo povežejo s stališčem ministrstva, objavljenim v tedniku Reporter 22. oktobra: "Ko je nastopila mandat sedanja vlada, so bile pogodbe že podpisane, film Jaz sem Janez Janša končan, ministrstvo pa zavezano zakonodaji, kakršna je, čeprav je v nekaterih primerih videti protislovna, zato ministrstvo pripravlja ustrezne spremembe. Na ministrstvu mislimo, da je načrtno podeljevanje javnih sredstev za projekte, ki podpihujejo politični posmeh in sovraštvo in diskreditirajo posameznika, neumestno."

Kadunc: Političnih pritiskov ni bilo
V nadaljevanju povzemajo pisanje nekdanjega direktorja filmskega sklada Igorja Kadunca, objavljeno v Dnevniku 30. oktobra lani, da pogodbe za sofinanciranje omenjenega filma leta 2010 po javnem razpisu za sofinanciranje filmov filmskega sklada ni podpisal zaradi kakršnega koli pritiska ali mnenja politične opcije na oblasti leta 2010, še veliko manj pa, da bi želeli zavestno podeliti sredstva za produkcijo, ki je uperjena proti trenutni opoziciji.

Sami odločno zavračajo, da bi katero koli delo, vključno s filmom Jaz sem Janez Janša, naredili z namenom žalitve katerega koli posameznika ali političnih nasprotnikov. "Zavezani smo svojemu delu in svojemu umetniškemu kredu," so zapisali in še: "Vaše trditve niste nikoli utemeljili. Z njo diskvalificirate naša dela in vsa dela, ki jih boste obravnavali na podoben način."

Trojica zahteva vrsto odgovorov
Trojica v odprtem pismu zahteva še odgovore na vprašanja, zakaj minister meni, da njihovi projekti diskreditirajo Janeza Janšo; ali je zanj žalitev, da je njim uradno ime Janez Janša; na podlagi česa je po ogledu filma Jaz sem Janez Janša prišel do takšnih ugotovitev; na podlagi katerih podatkov obtožuje prejšnje vlade in strokovne komisije, da so financirale projekte, ki so imeli namen smešenje in žalitev opozicije.