Glede na arheološke raziskave je na območju grajskega kompleksa človekova navzočnost neprekinjena od leta 1200 pr. n. št., ko so bile postavljene prve naselbine in pozneje utrdbe. Grad je pisno prvič omenjen leta 1144 kot sedež koroških vojvod Spanheimov. Foto: Wikipedia
Glede na arheološke raziskave je na območju grajskega kompleksa človekova navzočnost neprekinjena od leta 1200 pr. n. št., ko so bile postavljene prve naselbine in pozneje utrdbe. Grad je pisno prvič omenjen leta 1144 kot sedež koroških vojvod Spanheimov. Foto: Wikipedia
Z novim zavodom bosta v upravljanje Ljubljanskega gradu vključeni tudi vzpenjača in stalna razstava Slovenska zgodovina. Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin je povedal, da si je razstavo od junija lani ogledalo 72 odstotkov tujih obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Ob koncu 60. let 20. stoletja se je začelo več kot 35-letno obdobje obnavljanja gradu. V 90. letih 20. stoletja je grad zaživel predvsem v sklopu poročnih svečanosti, ki so jih mestne oblasti začele prirejati v prvi obnovljeni grajski stavbi (poleg stolpa in pozneje kapele), v 3. tisočletju pa je Ljubljanski grad postal prizorišče številnih kulturnih prireditev in razstav. Foto: Wikipedia

Novoustanovljeni zavod trenutno vodi v. d. direktorja Mateja Avbelj Valentan, ki pravi, da bosta 31. marca izvedena primopredaja poslov in prevzem delavcev, s katerim bo v novi zavod prešlo 16 zaposlenih s Festivala Ljubljana in deset z Ljubljanskih parkirišč in tržnice. Poleg tega je na novinarski konferenci še sporočila, da bo zavod odločbo o financiranju predvidoma dobil 21. marca po seji mestnega sveta. Razpis za direktorja zavoda naj bi bil objavljen junija, razpisali pa so tudi volitve za svet zavoda.

Predvideni obnovitve in številni dogodki
Letos predvidevajo obnovo trakta A - stolp strelcev - v vseh štirih nivojih. Razpis za gradbena dela je že končan, ta mesec je predviden podpis pogodbe, dela pa naj bi se končala konec letošnjega leta. Do poletja bo predvidoma dokončana tudi obnova Lapidarija KLMT, ki je povezovalni trakt med zgornjo postaje vzpenjače, Galerijo S, Peterokotnim stolpom, kapelo, Skalno dvorano, gostilno na gradu in bodočo Hribarjevo dvorano, je dejala Avbelj Valentanova.

Načelnik oddelka za kulturo na mestni občini Ljubljana (MOL) Uroš Grilc je povedal, da Ljubljanski grad v zadnjih letih dobiva končno podobo. Ta se izraža tudi v številu dogodkov, ki jih je približno 500 na leto, zato je nova organizacijska oblika nujna, je dejal in poudaril, da so pričakovanja od novoustanovljenega zavoda velika. Predvsem bo treba oblikovati konsistenten program, ki bo temeljil na identiteti gradu, obenem pa bo raznolikost kulturnega programa, ki sega od vizualnih umetnosti do glasbe, filma in gledališča, odslej še večja. Končni cilj po njegovih besedah je, da Ljubljanski grad postane najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji.

Vzpenjača se je izkazala za potrebno
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je deset let upravljal Ljubljanski grad, je na novinarski konferenci predstavil glavne investicije in investicijsko-vzdrževalna dela iz tega obdobja, ki jih je financiral MOL. Med njimi je tirna vzpenjača iz leta 2006, s katero je festival prvo leto tudi upravljal. Na začetku leta 2008 je upravljanje vzpenjače prevzelo javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Direktor tega podjetja Samo Lozej je poudaril, da se je vzpenjača kljub začetnim dvomom izkazala kot potreben infrastrukturni objekt, ki je smiselno povezal staro mestno jedro in grajski hrib ter ga s tem razbremenil številnih turističnih avtobusov in zmanjšal število avtomobilov. Vzpenjača vsako leto prepelje več kot 200.000 obiskovalcev, v decembru se je z vzpenjačo peljal milijonti potnik.

Dan gradu
Grad je dobil tudi novo celostno grafično podobo, logotip in novo spletno stran http://www.ljubljanskigrad.si/. Spletna stran bo prevedena v več svetovnih jezikov, je dejala Avbelj Valentanova. Dan gradu bodo počastili 16. maja, saj je na ta dan leta 1905 mesto Ljubljana pod županom Ivanom Hribarjem odkupilo Ljubljanski grad od deželnih oblasti. Dan prej pa bo dan odprtih vrat.