Partnerska mesta pri projektu EPK 2012 so Maribor, Ptuj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec in Velenje. Foto: Miha Lukac
Partnerska mesta pri projektu EPK 2012 so Maribor, Ptuj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec in Velenje. Foto: Miha Lukac
Primanjkuje denarja za EPK 2012

Na sestanku koordinatorjev in županov mest v Velenju so med drugim poudarili, da je treba za financiranje tega državnega projekta sprejeti poseben zakon. "Evropska prestolnica kulture je šolski primer, kjer bi moral nastati zakon, kajti vlada je bila tista, ki je projekt pripeljala v slovenski prostor, in kandidirala je vlada, ne mi," je poudaril župan Mestne občine Ptuj Štefan Čelan in dodal, da je vlada formalno-pravno odgovorna za to, ali bo projekt izpeljan ali ne.
Še vedno brez pravega sogovornika
Župani ugotavljajo, da še vedno nimajo ustreznega sogovornika na strani države in da z vlado ne uspejo vzpostaviti stika, da bi se dogovorili, kako bi programe in projekte tudi izvedli, je povedal župan Mestne občine Velenje Srečko Meh. Dogovorili so se, da se v prvem tednu julija sestanejo predstavniki sveta javnega zavoda Maribor EPK 2012 in programskega sveta ter župani. Takrat bodo vključeni že vedeli, katere programe bodo podpirali, in bodo od države zahtevali odgovor na vprašanje, kako bo s financiranjem.
Po Mehovih besedah bodo takrat tudi zahtevali, da vlada sprejme zakon o EPK-ju in tako zagotovi sredstva. Poudaril je, da so sredstva, ki jih danes dobivajo za projekte, ki bodo vključeni v EPK, državna in namenjena za normalno delovanje na kulturnem in drugih področjih. Do sestanka v začetku julija, ko bodo mesta uskladila tudi do danes pripravljene osvežene programe, bodo po Mehovih besedah pripravili tudi minimum tega, kar lahko naredijo, po tem pa bodo povedali, ali bodo pri EPK-ju še sodelovali ali ne.
Za petek sta napovedani konstitutivni seji sveta javnega zavoda Maribor EPK 2012 in programskega sveta. Člani teh so že imenovani, župani pa ustanovitev obeh organov podpirajo. Po besedah mariborskega podžupana Andreja Verliča bo petkov sestanek zadnje dejanje, da dobijo organe projekta.
"S tem bodo odpravljeni vsi morebitni izgovori o tem, ali imamo legitimne organe, ki so v stanju stati za odločitvami in jih tudi izpeljati," je dejal Verlič in napovedal obdobje aktivnega dela, če bo to podprta država. V. d. direktorja javnega zavoda Maribor EPK 2012 Vladimir Rukavina pa pravi, da bosta po ustanovitvi organov zdaj lahko objavljena tudi razpisa za direktorja zavoda in programskega direktorja projekta.
"Okorno ravnanje države s projektom"
Matjaž Zanoškar, župan Mestne občine Slovenj Gradec in poslanec, je dejal, da vlada trenutno glede projekta ukrepa "zelo okorno" in da so občine do zdaj že pokazale zelo veliko volje in v priprave vlagale svoja sredstva. Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec pa je poudaril, da občine do zdaj za projekt niso dobile nobenih sredstev, in opozoril, da je časa za izvedbo nekaterih načrtovanih investicij vse manj.

Primanjkuje denarja za EPK 2012