Pesnik Ciril Zlobec, ki je lani slavil 90 let, je v dobrih 70 letih ustvarjanja slovensko literaturo obogatil z več kot 25 pesniškimi zbirkami, dvema romanoma, radijskimi igrami in eseji. Foto: BoBo
Pesnik Ciril Zlobec, ki je lani slavil 90 let, je v dobrih 70 letih ustvarjanja slovensko literaturo obogatil z več kot 25 pesniškimi zbirkami, dvema romanoma, radijskimi igrami in eseji. Foto: BoBo
Jelka Reichman
Jelka Reichman je ustvarila podobe številnih pravljičnih junakov, ob katerih so odraščale generacije otrok. Med najbolj znanimi so Miškolin, Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Zmaj Direndaj in drugi. Foto: BoBo
Častna meščana Ljubljane: Jelka Reichman in Ciril Zlobec

Letošnja častna meščana so razglasili ob začetku Slovenskih dnevov knjige, naziv pa jima bodo podelili na majski slavnostni seji mestnega sveta. Poleg plaket bodo takrat podelili tudi občinska priznanja, ki jih prejmejo direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda, promotorka branja in novinarka Manca Košir, igralka Ivanka Mežan, radijski režiser Aleš Jan ter filmski scenarist in režiser Igor Šterk.

Po besedah predsednice občinske komisije za priznanja Nade Verbič je komisija za naziv častnega meščana prejela osem pobud, 13 pobud za občinske nagrade in 11 pobud za občinske plakete. Vseh je prispelo veliko več kot lani.

Pavlin za več predlogov, ki ne delijo, ampak povezujejo
Ob predlogu Cirila Zlobca je imel nekaj pripomb Jernej Pavlin iz svetniškega kluba SDS. Kot je izpostavil, Zlobca ceni kot velikega umetnika, zadržal pa se je pri njegovem predlagatelju. Pobudo za Zlobčev naziv je podala Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Pavlin je ob tem poudaril, da zveza vsako leto predlaga kandidata, ki je avtomatsko imenovan. Po njegovem gre za "klientelistično prakso zaradi dobrih odnosov župana z vodstvom zveze". Svetniki SDS-a Zlobca kot pesnika spoštujejo, niso pa jim všeč njegova politična prepričanja. Jelko Reichman pa je Pavlin imenoval za veliko promotorko Ljubljane. "Več zazrtosti v prihodnost, več predlogov, ki ne delijo, ampak povezujejo," je poudaril.

Pripombo je imel tudi na število podeljenih nagrad. Spomnil je, da so na Dunaju v zadnjih 15 letih podelili osem nazivov častnega meščana, Ljubljana pa v enakem obdobju kar 26. S tako obsežnim podeljevanjem pa se po njegovem mnenju naziv razvrednoti.

Mestni svetniki so na koncu brez glasov proti potrdili Reichmanovo, Zlobca pa s šestimi glasovi proti. Odločali so tudi o prejemnikih občinskih plaket in priznanj. Za prve je občinska komisija svetnikom predlagala gradbenika in športnika Alojzija Juvanca, glasbenika Lada Leskovarja, zdravnika Andreja Ranta, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije, Društvo Slovenija Rusija, glasbeno skupino Buldožer in Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz. Svetniki so potrdili vse prejemnike, Pavlin pa se je ustavil pri Društvu Slovenija Rusija. Kot je dejal, je predsednik društva Saša Geržina, ki je hkrati podpredsednik stranke DeSUS. Slednja je članica mestne koalicije, zato se je Pavlinu predlog zdel ponesrečen.


Jelka Reichman je bila tudi gostja Polnočnega kluba na temo Podobe naših otroštev. Vabljeni k ogledu.

Častna meščana Ljubljane: Jelka Reichman in Ciril Zlobec