Skoraj 11-metrski ter dve toni in pol težak kip Jezusa so na hrib v vzhodni Švici prepeljali s helikopterjem. Foto: EPA
Skoraj 11-metrski ter dve toni in pol težak kip Jezusa so na hrib v vzhodni Švici prepeljali s helikopterjem. Foto: EPA
Cristo Redentor
Kip nad Riom de Janeirom velja za največji kip art decoja na svetu in je peti največji kip Jezusa na svetu. Na seznam sedmih svetovnih čudes je bil uvrščen leta 2007. Foto: EPA

Skoraj 11-metrski kip so namreč na hrib Guschastein nad vasico Pfäfers, ki leži v bližini St. Gallna v vzhodni Švici, prepeljali s helikopterjem. Do pred kratkim je ta dve toni in pol težka replika slavnega brazilskega Jezusovega kipa stala na hribu ob bližnji vasi Bad Ragaz.

O selitvi na lokalnem referendumu
Kot je značilno za Švicarje, so tudi o tej selitvi kipa iz prvotne vasi glasovali na referendumu, na katerega so se odpravili aprila. Sprva je bila njegova selitev načrtovana za zgodnejši datum, vendar je prišlo do časovnega zamika zaradi ugovora, da bi motil podobo krajine. Na novi lokaciji bo zdaj naslednjih pet let stal ob razvalinah gradu Wartenstein, kjer bo z višine 800 metrov širil roke nad vasico.

Sicer pa je kip v lasti fundacije Trienale skulpture Bad Ragaz, Ob njegovi selitvi je Esther Hohmeister, ki z možem Rolfom organizira ta trienale, katerega del je v lanski šesti izvedbi bil tudi ta kip, izrazila veselje, da bo "še naprej bedel nad to pokrajino".

Brazilski izvirnik v številkah
Kip Jezusa Odrešenika nad Riom de Janeirom velja za največji kip art decoja na svetu in je peti največji kip Jezusa na svetu. V višino meri 30 metrov in stoji na osem metrov visokem podstavku, razpon rok ima 28 metrov, težak je 700 ton in stoji 709 metrov nad morjem. Izdelali so ga v Franciji, javnosti pa je bil slovesno predstavljen leta 1931. Za njegov nastanek so najzaslužnejši Heitor da Silva Costa, Carlos Oswald in Paul Landowski. Sčasoma je ta veličastni kip postal simbol Ria de Janeira in tudi Brazilije v celoti, leta 2007 je bil tudi uvrščen na seznam sedmih svetovnih čudes.