Foto:
Foto:
Nagrada Bedjaniču in Nežmahu

Bedjanič je nagrado prejel za uredniško, glasbeno novinarsko in publicistično delo na področju operne glasbe. Z nagrado Bedjaniču in operni glasbi na radiu želi Sklad prispevati k pravemu razmerju med estetiko tehničnih medijev in resničnostjo glasbe.

Bedjanič je po sprejemu nagrade dejal, da ga veseli, da so podeljevalci nagrade "prodrli v tako temen kot novinarstva, kot je novinarstvo za operno glasbo". Po njegovih besedah je operno novinarstvo "nevaren poklic, saj sem na eno uho gluh, kar je posledica profesionalnega poslušanja Richarda Wagnerja".

Nežmahu nagrada za komentarje tranzicijskih družb
Nežmah pa je že svojo drugo nagrado prejel za svoje komentarje in analize tranzicijske Slovenije, postkomunističnih družb Vzhodne Evrope ter za knjigi Jelcinova Rusija in Zrcala komunizma. Sociolog, novinar in publicist Nežmah je bil urednik Radia Študent v začetku osemdesetih let, v času slovenske pomladi pa glavni urednik in pozneje komentator tednika Mladina, za katero piše še danes.

Nežmah meni, da nagrada kaže na pomen reflektiranega novinarstva. Ob tem je spomnil, da so pred 20 leti skupaj s predsednikom upravnega odbora Sklada Josipa Jurčiča "branili časopise pred javnimi tožilci, ki so jih plenili". Nežmah je dejal, da so zdaj največji antagonisti lastniki kapitala, a ob tem pa je opozoril, da je manj opazna težava frenetičnosti in hitrosti.

Pri žurnalizmu po Nežmahovih besedah ni časa za premislek in poglabljanje v uvid. Dodal pa je, da je avtonomnost novinarstva prav v tem, da je sposobno nastavljati ogledalo sedanjosti, a tudi premišljevati o preteklosti. "In to preteklost na novo premisliti," je pojasnil. Svojo prvo Jurčičevo nagrado je Nežmah prejel leta 1996.

Sklad leta 1993 ustanovila Nova Revija in Društvo slovenskih pisateljev
Sklad Josipa Jurčiča sta leta 1993 ustanovila založba Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev. Sklad, ki nosi ime pisatelja, novinarja in urednika Josipa Jurčiča, vsako leto podeli nagrade, ki jih izročijo na Jurčičev rojstni dan, 4. marca.

Nagrada Bedjaniču in Nežmahu