Foto:
Foto:

Nagrade Sklad Josipa Jurčiča že deset let podeljuje novinarjem, svobodnim publicistom in urednikom. Letošnjo nagrado je prejel novinar TV Slovenija Jože Možina za oddajo Zamolčani - moč preživetja. To je že druga Jurčičeva nagrada temu novinarju, prvo je namreč prejel že leta 2001 za oddajo Zločin, ki ne zastara.

Kot je ob razglasitvi nagrajenca dejal član upravnega odbora sklada Niko Grafenauer, si je Možina nagrado prislužil zato, ker je odprl poglavje slovenske preteklosti, s katerim mora celotna družba opraviti, če želi samozavestno vstopiti v Evropsko unijo. "Kot svobodna družba se moramo opredeliti do preteklega režima, a brez obsojanja. Šele ko bomo razumeli preteklost, bomo osvobojeni," je še dejal.

Čalni upravnega odbora nagrade so v utemeljitvi zapisali, da so se v Možinovi oddaji pred očmi gledalca "začeli odpirati grobovi, ki so jih desetletja prikrivali mah, strah in solze". Hkrati pa naj bi oddaja gledalce seznanila z "ohranjeno korespondenco med takratnimi visokimi partijci, ki so vzpodbujali izvajanje revolucionarnega nasilja in vosovcem izročili v roke pravico do ubijanja civilistov".

Člani upravnega odbora pa so še poudarli, da Možinova oddaja ne spodbuja k maščevanju nad naročniki in likvidatorji, temveč le prikazuje "večplastnost bolečine, ki jo je treba sprejeti". Oddaja prikazuje le sposobnost odpuščanja, ki so jo družine pobitih zmogle, menijo v upravnem odboru sklada.

Lani so nagrado prejeli Radio dva in radio Agora ter novinar in komentator tednika Mag Ivan Puc. Sklad Josipa Jurčiča sta leta 1993 ustanovila skupščina Nove revije in upravni odbor Društva slovenskih pisateljev. Sklad nagrajuje in vzpodbuja resnicoljubnost kot moralno načelo slovenskega novinarstva.