Lani so se z oskarji okitili tudi Kate Winslet, Sean Penn in Penelope Cruz. Letošnji nominiranci za zlate kipce bodo znani 2. februarja, dobitnike oskarjev pa bodo v LA-ju razglasili 7. marca. Foto: EPA
Lani so se z oskarji okitili tudi Kate Winslet, Sean Penn in Penelope Cruz. Letošnji nominiranci za zlate kipce bodo znani 2. februarja, dobitnike oskarjev pa bodo v LA-ju razglasili 7. marca. Foto: EPA
Herta Müller
Švedska akademija je letošnjo Nobelovo nagrado za književnost podelila nemški pisateljici, pesnici in esejistki romunskega rodu Herti Müller. Nagrajenka v svojem delu opisuje predvsem temne strani življenja med diktaturo Nicolaeja Ceausescuja in neusmiljenost političnega izgnanstva. Švedsko akademijo je prepričala s skupkom zgoščene poezije in odkritosrčne proze, ki upodablja pokrajino niča. Kdo jo bo nasledil na seznamu književnikov nobelovcev? Foto: EPA

Leto 2010 bo gotovo prineslo veliko presenečenj, tudi na področju kulture. A nekatere dogodke lahko že z gotovostjo napovemo.

17. januarja bodo na Beverly Hillsu že 67. podelili zlate globuse, štiri dni pozneje, 21., pa bo London gostil podelitev nagrad Britanske akademije za film in TV (BAFTA). Od 24. do 27. se bodo v Cannesu na mednarodnem sejmu zbrali predstavniki glasbene industrije. Mesec se bo tudi končal glasbeno, z 52. podelitvijo grammyjev v Los Angelesu, ki bo 31. januarja.

Februar bo minil v znamenju 60. filmskega festivala Berlinale, ki bo potekal med 11. in 21. v mesecu, 11. februarja pa bodo na Dunaju priredili znameniti operni bal. 27. februarja bodo v Parizu 35. podelili francoske filmske nagrade cezar.

7. marca pa pridejo na vrsto najbolj zaželeni kipci v filmski industriji: po rdeči preprogi gledališča Kodak v Los Angelesu se bodo zvezdniki sprehodili na 82. podelitvi oskarjev. Konec meseca, od 26. do 31. marca, bo Pariz gostil salon knjige.

1. maja bo vrata odprl Expo, ki ga bo do 20. oktobra gostil kitajski Šanghaj. Od 12. do 23. maja se bodo svetovni filmski zvezdniki zgrinjali v Cannes, kjer bo potekal 63. filmski festival. 15. maja bo na sporedu evropska noč muzejev, 29. pa bo Oslo gostil eno najpriljubljenejših glasbenih prireditev: finale tekmovanja za popevko Evrovizije. 17. maja bo minilo 500 let od smrti velikega italijanskega slikarja Sandra Boticellija.

Med 2. in 17. julijem se bodo ljubitelji džeza zbrali v Montreuxu v Švici, francoski Avignon pa bo poletni festival gostil med 7. in 27. julijem. 25. julija se bosta odprla dva festivala: operni v Bayreuthu, ki bo trajal do 28. avgusta, in festival klasične glasbe v Salzburgu, ki bo trajal do 30. avgusta.

19. in 20. septembra bodo Dnevi evropske kulturne dediščine, v Benetkah pa bodo v septembru priredili 67. filmski festival. Ljubitelji filma bodo na svoj račun prišli tudi na festivalu v San Sebastianu.

Oktobra bodo v Stockholmu razglasili dobitnika ali dobitnico Nobelove nagrade za književnost, od 21. do 24. oktobra bo v Parizu potekal 37. mednarodni sejem sodobne umetnosti FIAC. Frankfurt bo gostil mednarodni knjižni sejem.

Novembra bodo v Parizu podelili francoske književne nagrade, decembra pa v Berlinu evropske filmske nagrade.