Django brez okovov - v kinematografih od 17. januarja. Foto: Kolosej
Django brez okovov - v kinematografih od 17. januarja. Foto: Kolosej
Goran Đorđević: Kopije 1979-1985 v Mestni galeriji Ljubljana.
Goran Đorđević: Kopije 1979-1985 v Mestni galeriji Ljubljana. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Razstava Bine Krese, Slike 2006-2012 v Bežigrajski galeriji 2.
Razstava Bine Krese, Slike 2006-2012 v Bežigrajski galeriji 2. Foto: Bežigrajska galerija 2
Film tedna na TVS 1: Gospodinja, francoska komedija, svobodna priredba istoimenske francoske gledališke uspešnice. V filmu, ob katerem se je smejalo občinstvo predlanskega Liffa, igrajo Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard in drugi. V sredo ob 20.00.
Film tedna na TVS 1: Gospodinja, francoska komedija, svobodna priredba istoimenske francoske gledališke uspešnice. V filmu, ob katerem se je smejalo občinstvo predlanskega Liffa, igrajo Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard in drugi. V sredo ob 20.00. Foto: Imdb
Drugi sočasno Matija Ferlina v četrtek in petek ob 20.00 v Cankarjevem domu.
Drugi sočasno Matija Ferlina v četrtek in petek ob 20.00 v Cankarjevem domu. Foto: Danko Stjepanović
Leteči Holandec
Leteči Holandec - premiera v petek ob 19.00 v Cankarjevem domu. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana/Darja Štravs Tisu

Teden se začenja s predstavitvijo knjige dirigentke Karmine Šilec Nolite tacere - Prevedeno v glasbo o njenem delu z dekliškim zborom Carmina Slovenica, ki jo bo v Slovenski kinoteki pospremila projekcija dokumentarnega filma Placebo. Tega je režiser Rudi Uran posnel po scenskem koncertu Šilčeve z naslovom Placebo ali Komu potok solz ne lije.
Na TV Slovenija bo ponedeljkov večer v znamenju zadnje podelitve nagrad trend, ki so v središču tokratne oddaje Platforma.


Goran Đorđević o lastnem ustvarjanju
V torek ob 17.00 bo v Mestni galeriji Ljubljana o svojem delu spregovoril Goran Đorđević, eden izmed protagonistov t. i. analitične linije beograjskega konceptualizma, znan po svojih projektih kopiranja (s temi se je ukvarjal do leta 1985, ko je končal avtorsko delovanje na področju umetnosti). Umetnik, čigar 'kopistična' dela z nekaj izjemami niso pritegnila pozornosti lokalnih kritikov, že mesec dni v galeriji razstavlja pod naslovom Proti umetnosti, Goran Đorđević: Kopije 1976-1985. Po predavanju o umetnosti in svojem ustvarjanju se bo ob 18.30 Đorđević pogovarjal z dolgoletnim prijateljem, umetnikom Miranom Moharjem.
Wagner za začetnike
Ljubitelji klasične glasbe bodo lahko v Wagnerjevem letu svoje znanje izpopolnili na ciklu predavanj, ki ga pripravlja Društvo Richard Wagner Ljubljana v Cankarjevem domu. Prvi bo o velikanu klasične glasbe, čigar dvestoletnico rojstva praznujemo, spregovoril skladatelj in esejist Mitja Reichenberg na temo Wagner za začetnike. V torek ob 18.00 v Kosovelovi dvorani.


Fantastične pokrajine Bineta Kreseta
V Bežigrajski galeriji 2 bodo v sredo odprli razstavo slik Bineta Kreseta. Gre za dela zadnjih šestih let, na katerih se umetnik vrača k fantastičnim pokrajinam, ki so ga navdihovale že v poznih osemdesetih letih. Oblike na teh nadnaravnih likovnih svetovih, fantastičnih, neznanih področjih in duševnih pokrajinah, kot jih opisuje Miloš Bašin, so zdaj samo še ozke navpične linije, ki se skoraj stikajo. Linije, krožna ploskev in krog kot točka zaznamovanja podobe so bistveni elementi del in hkrati avtorjevi glavni atributi. Za predstavo likovnih elementov je zakrito umetnikovo dinamično duhovno likovno mnenje, ob razstavi še piše Bašin. Razstava bo odprta do 13. februarja.


Da bo ugibanje o oskarjih lažje
Ugibanja o tem, kdo bo slavil na februarski podelitvi oskarjev, in razmišljanja, kdo si v resnici kipce zasluži, so že od četrtka stalnica pogovorov. Dva izmed nominirancev v glavni kategoriji za najboljši film prihajata v četrtek na redni spored slovenskih kinematografov. To sta težko pričakovani nov maščevalski spektakel Quentina Tarantina Django brez okovov (Django Unchained) in 00:30 - Tajna operacija (Zero Dark Thirty) Kathryn Bigelow, prve ženske, ki je na podelitvi slavila v režiji, kategoriji, ki se ji je letos izmuznila.
Drugi sočasno Matija Ferlina
V četrtek bodo prišli na svoj račun tudi ljubitelji plesa. Premierno si bodo lahko ogledali predstavo enega najobetavnejših mladih hrvaških koreografov Matije Ferlina z naslovom Drugi sočasno. Eksperimentalnemu projektu, temelječem na fizičnem sistemu, ki ga je Puljčan razvijal že v predstavi Nastop, bo sledil pogovor z njim in z avtorico knjige Drugi sočasno, Jasno Žmak. Ponovitev predstave bo v Linhartovi dvorani v petek ob 20.00.


Petek je dan za gledališče
Po skoraj 30-letni odsotnosti del Richarda Wagnerja na ljubljanskih odrih bodo v petek v Cankarjevem domu premierno uprizorili opero Leteči Holandec, v kateri se prepletajo fantazma večne ljubezni, svet mistike in okultizma, razmerje moškega in ženske, strastna čutnost in vzvišena duhovnost. Koprodukcija ljubljanske Opere in CD-ja je nastala v režiji Matjaža Bergerja, dirigentsko paličico pa bo vihtel uveljavljeni dirigent srbskega rodu Aleksandar Markovic.
V SNG-ju Maribor bo premiero doživela monosatira, ki je nastala po istoimenski knjižni predlogi Svetlane Makarovič Prekleti kadilci. Literarni sprehod po kratki zgodovini tobaka in kadilcev je na oder prenesel Bojan Maroševič.
V Mali drami v Ljubljani pa bodo prvič uprizorili predstavo enega vodilnih predstavnikov ruskega absurdizma Aleksandra Ivanoviča Vvedenskega Božič pri Ivanovih. Parodijo na videz racionalnega meščanskega sveta, v katerem se logika obrne v nesmisel in racionalnost v brezpomenskost, je režiral Oliver Frljić.


Koncert Luja Šproharja
V soboto si lahko ob 20.00 v Studiu 14 na Radiu Slovenija brezplačno ogledate koncert Luja Šproharja in prijateljev. Večeru bo mogoče v neposrednem prenosu prisluhniti v oddaji Janeta Webra Sobotni glasbeni večer na Prvem programu Radia Slovenija. Sobotni večer lahko nadaljujete s priklopom na 1. program TV Slovenija, kjer si bo ob 21.20 mogoče ogledati ameriški film Glasnik, ki je leta 2009 na Berlinalu prejel srebrnega medveda za najboljši scenarij. Režiser Oren Moverman, nekdanji vojak v izraelski vojski, je posnel zgodbo o glasnikih, ki morajo družinam padlih vojakov sporočiti žalostno novico. V filmu med drugim igrajo Ben Foster, Woody Harrelson, Steve Buscemi in Samantha Morton.


Gospa s harfo
Teden lahko sklenete ob ogledu glasbenodokumentarne oddaje Gospa s harfo, Mojca Zlobko Vajgl. Portret ene najvidnejših slovenskih glasbenic je po lastnem scenariju posnel Igor Praha. Na 1. Programu TV Slovenija v nedeljo ob 21.30.