Frank Peter Zimmermann na svojo neprecenljivo stradivarko iz leta 1711 igra že vse od leta 2001.
Frank Peter Zimmermann na svojo neprecenljivo stradivarko iz leta 1711 igra že vse od leta 2001. "Lady Inchiquin" je vredna nekje od 100 do 150 milijonov evrov. Foto: EPA
Stradivarijevo violo iz leta 1719, eno izmed samo desetih ohranjenih na svetu (ni del nemške zbirke), so lani v Hongkongu prodajali na zaprti dražbi. Najnižje cene, 45 milijonov dolarjev, ni ponudil nihče. Foto: EPA
Nemški muzeji si ne morejo privoščiti, da bi zanje konkurirali bogatim zasebnim zbirateljem na dražbah avkcijskih hiš Sotheby's in Christie's. Foto: EPA

Zaradi glasnih kritik iz sveta umetnosti je nemška zvezna dežela Severno Porenje - Vestfalija, kjer je sedež banke WestLB (Westdeutsche Landesbank), ta teden sklicala odbor, pristojen za kulturno dediščino posebnega pomena za narod. Presojali bodo, ali bi bilo pametno odrediti prepoved izvoza za stradivarki, violončelo in do 30 umetniških del.

Ena izmed violin, znana kot Lady Inchiquin, datira v leto 1711 in jo ima trenutno na posodo glasbenik Frank Peter Zimmermann (ocenjena je na nekje od 100 do 150 milijonov evrov). Druga izvira iz leta 1684, violončelo iz leta 1860 pa je izdelal Giuseppe Antonio Rocca.

Usodni primež krize
Umetnine so bile po vsem svetu nabrane zato, da bi krasile stene WestLB. Ta je bila svoj čas ena največjih nemških bank - dokler ni podlegla dolžniški krizi in odločitvi EU-ja, da banke, za katere jamči država, izkrivljajo konkurenco.

Jedro banke WestLB zdaj deluje pod imenom Portigon, ki naj bi zbirko, v kateri je približno 400 umetnin, prodala, da bi zmanjšala dolg iz leta 2008. V zbirki so med drugim dela Pabla Picassa, Augusta Mackeja, Josepha Beuysa in Sigmarja Polkeja. Nekatera so na posodo v muzejih.

Tako slike izginejo k bogatim zbirateljem
Nasprotniki prodaje so se obregnili predvsem ob dejstvo, da bi umetnine, ki so javna last, na ta način prešle v zasebne roke.

Nemški muzeji si ne morejo privoščiti, da bi zanje konkurirali bogatim zasebnim zbirateljem na dražbah avkcijskih hiš Sotheby's in Christie's. Dežela Severno Porenje - Vestfalija pa trenutno ne kupuje dragih umetnin, ker se tudi sama bojuje z dolgom in skopim proračunom.

Embargo na poteze
Kot je povedala Ute Schaefer, deželna ministrica, pristojna za kulturo, nobeden izmed 400 predmetov iz zbirke Portigon ne bo zapustil države, preden omenjeni odbor ne poda svojega odgovora. Zadnjo besedo bo sicer imela sama, najverjetneje pa se bo prepoved izvoza nanašala le na od 20 do 30 del. Schaeferjeva si želi, da bi dela našla stalno mesto v muzejih, ni pa povedala, ali jih bo dežela tudi kupila.

Lani je igralnica Westspiel, ki je v lasti države, za 151,5 milijona dolarjev prodala dve sliki Andyja Warhola na dražbi pri Christie's v New Yorku. Kritiki trdijo, da bi morali ostati v lasti Nemčije.