Foto: Robi Valenti.
Foto: Robi Valenti.

Center urbanega dogajanja bo novo kulturno prizorišče v Celju. V objektu si celjska občina želi zagotoviti nove produkcijske in vadbene prostore za neodvisno kulturno-ustvarjalno produkcijo in ljubiteljsko kulturo.

Načrtujejo, da bi v domu prostor dobili ustvarjalci s področja gledališča, filma, sodobnega plesa, glasbe, slikarstva in drugih vizualnih umetnosti, pa tudi literati, arhitekti, oblikovalci in društva s področja ljubiteljske kulture.

"Želimo si, da celjska kreativna skupnost raste in se razvija. Prenovljen Kajuhov dom bo prvi korak h krepitvi kulturne produkcije v mestu," je povedal celjski župan Matija Kovač.

Foto: Robi Valenti.
Foto: Robi Valenti.

Objekt na Vodnikovi ulici je bil zgrajen leta 1924 kot Slomškov dom, dijaški dom za zasebno dekliško šolo, ki je stala ob tamkajšnji cesti. Med letoma 1961 in 2014 je v njem delovala Ekonomska šola Celje, leta 2016 je kratek čas služil kot namestitveni center za migrante, od takrat naprej pa je bila stavba prazna.

Trenutno je v pripravi projektna in programska naloga, ki bo služila kot osnova za prijavo na razpis. Celjska občina načrtuje, da bi ob uspešni prijavi gradbena dela začeli prihodnje leto.