Ruski predsednik Vladimir Putin in Olga Ljubimova, ki je od leta 2020 ruska ministrica za kulturo. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin in Olga Ljubimova, ki je od leta 2020 ruska ministrica za kulturo. Foto: EPA

Newyorški zvezni tožilci so več dražbenih hiš sodno pozvali k predložitvi večletnih podatkov o prodaji – kot del stalnih prizadevanj za odkrivanje kršiteljev Rusiji naloženih sankcij, je v preteklem mesecu poročal Bloomberg. S preiskavo povezane dražbene hiše niso bile identificirane, a vsa večja podjetja so sporočila, da izvajajo obsežne preglede svojih strank, ali te dosledno upoštevajo vse veljavne zakone in predpise. Med izpostavljenimi ultrabogataši so ruski tajkuni Andrej Melničenko, Viktor Vekselberg in Roman Abramovič ter ukrajinski milijarder Ihor Kolomojski.

Sorodna novica Članice EU-ja uradno potrdile deseti sveženj sankcij proti Rusiji

Naglo in nenehno spreminjajoči se seznami sankcij
Da bi se izognili kazenski odgovornosti in glede na nagle spremembe ter pogoste posodobitve seznamov sankcij, je ključnega pomena, da na trgu umetnin dejavna podjetja pozorno spremljajo objave in razvoj posamičnih vladnih zakonodaj, piše Art Newspaper. Nekateri udeleženci na trgu umetnin k preverjanju sankcij pristopajo tako, da dvakrat prečešejo svoje sezname: prvič ob zavezi za nakup ali prodajo in drugič še enkrat tik pred pošiljanjem ali sprejemom plačila.

Pred časom so bile uvedene tudi prepovedi prodaje ali dobave luksuznega blaga strankam v Rusiji ali Belorusiji, ki so bile uvedene v EU-ju, Združenem kraljestvu, ZDA in Švici. Za luksuzno velja tisto blago, cena katerega je V EU-ju višja od 300 evrov oziroma prav toliko frankov v Švici, funtov v Veliki Britaniji in dolarjev v ZDA. Te prepovedi so splošno veljavne in se ne nanašajo zgolj na regulirane fizične ali pravne osebe.

In kaj se zgodi v primeru, ko umetniška dela, ki so jih ruski naročniki kupili pred začetkom vojne, še niso bila poslana do uvedbe sankcij? Tovrstne transakcije bodo verjetno še kar nekaj časa v negotovosti. Čeprav lahko nekdo v določenem primeru prejme odobritev za poslovanje s sankcionirano stranko ali zanjo, pa ni verjetno, da bi nakupi umetnin spadali med te izjeme. Dovoljenja se običajno podelijo za blago, ki je potrebno za civilno uporabo in diplomatska predstavništva v Rusiji.

Tudi umetnostni svetovalci med "omogočevalci" izogibanju sankcijam
Rusija je bila že leta 2014 deležna kopice sankcij zaradi priključitve polotoka Krim, lani pa se je zgodil naval sankcij proti Rusiji. Po ugotovitvi, da se je tem sankcijam precej izogibalo, so oblasti po svetu razširile obseg njihovega izvrševanja, tako da so na sezname sankcioniranih vključile tako rekoč omogočevalce, se pravi tiste, ki posameznikom pomagajo pri izogibanju sankcijam. V preteklosti se je kot omogočevalce obravnavalo predvsem odvetnike in računovodje, v zadnjem letu pa so se ob drugih strokovnih svetovalcih tej skupini priključili tudi svetovalci na področju trga umetnin.

Sankcionirani tajkun in znani podpornik umetnosti Vladimir Potanin velja za drugega najbogatejšega ruskega poslovneža (po Forbesu je vreden več kot 26 milijard dolarjev). Foto: AP
Sankcionirani tajkun in znani podpornik umetnosti Vladimir Potanin velja za drugega najbogatejšega ruskega poslovneža (po Forbesu je vreden več kot 26 milijard dolarjev). Foto: AP

Nekoč je sicer precej pavšalno veljalo, da je trg umetnin še zadnji neregulirani trg, kar pa zdaj vse manj drži. Ne samo, da različni zakoni, sankcije in prepovedi širše veljajo tudi za trg umetnin, ampak je velik del trga umetnin zdaj tudi predmet predpisov proti pranju denarja. Skratka, trg umetnin tako tudi pod vplivom aktualnega dogajanja postaja korak za korakom bolj reguliran.

Ministrica in podpornik umetnosti med sankcioniranimi
Med sankcioniranimi posamezniki pa lahko izpostavimo rusko ministrico za kulturo Olgo Ljubimovo, ki jo je EU konec preteklega leta uvrstil na seznam ruskih predstavnikov in posameznikov, ki so deležni sankcij. ZDA so se za to potezo odločile letos, saj so jo uvrstile na svoj posodobljeni seznam, ki so ga simbolično objavile na prvo obletnico začetka vojne v Ukrajini. ZDA pa so že lani na seznam sankcioniranih Rusov uvrstile tajkuna in znanega podpornika umetnosti Vladimirja Potanina.