Olga Ljubimova je od leta 2020 ruska ministrica za kulturo. Foto: AP
Olga Ljubimova je od leta 2020 ruska ministrica za kulturo. Foto: AP

V preteklem tednu je bil objavljen še deveti sveženj EU-jevih sankcij in tudi zadnji ameriški seznam sankcioniranih Rusov. Med invazijo na Ukrajino naj bi Rusija po navedbah nekaterih medijev na nezakonito priključenih ozemljih izropala tamkajšnje muzejske zbirke.

Posredna vpletenost v uničevanje ukrajinske kulturne dediščine
"Pod odgovornostjo (Ljubimove) je (rusko kulturno) ministrstvo razširilo finančna sredstva in programsko podporo tako imenovani 'Ljudski republiki Doneck' in 'Ljudski republiki Lugansk'," navaja EU v svojem Uradnem listu, objavljenem 16. decembra. "Več projektov, izvedenih pod njenim vodstvom, je namenjenih integraciji teh nezakonito priključenih pokrajin Ukrajine v rusko kulturno sceno. Prav tako je posredno vpletena v uničevanje ukrajinske kulturne dediščine in artefaktov ter zaradi pomanjkanja prizadevanj za zaščito kulturne dediščine v zdaj priključenih regijah. S prevzemom in delovanjem na tej funkciji je odgovorna za ukrepe, jih podpira ali izvaja ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ali stabilnost oziroma varnost v Ukrajini, ali ki ovirajo delo mednarodnih organizacij v Ukrajini," še piše v Uradnem listu EU-ja.

Direktor moskovskega Muzeja velike domovinske vojne Aleksander Školnik. Foto: AP
Direktor moskovskega Muzeja velike domovinske vojne Aleksander Školnik. Foto: AP

Školnik ponosen, da je na seznamu
Aleksander Školnik
, direktor moskovskega Muzeja velike domovinske vojne, posvečenemu zmagi Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni, je bil doslej najvišji ruski kulturni uradnik, ki je bil deležen sankcij. Školnik je pristal na seznamu, ki sta ga Združeno kraljestvo in Avstralija objavila v spomladanskih mesecih 2022. Kot je sam dejal, je "ponosen", da so ga vključili med sankcionirana imena.

Vključitev na tovrstne sezname preprečuje potovanja v države, ki objavijo sankcije, in gospodarske transakcije v njih. Ljubimova se doslej ni neposredno odzvala na vključitev na seznam sankcioniranih Rusov. V tednu, preden je bil seznam objavljen, je komentirala svoje potovanje v Hongkong na Forumu za azijsko kulturno sodelovanje, ki je potekalo 14. in 15. decembra, ter srečanja s kulturnimi predstavniki drugih držav.

Sodelovanje Rusije in Kitajske na kulturnem področju
Ruska kulturna izmenjava z zahodnimi državami je popolnoma prekinjena, navaja Art Newspaper. "Rusija je bila in ostaja odprta za dialog in mednarodno sodelovanje na vseh področjih. Zavzemamo se za nadaljnje plodno in enakopravno sodelovanje z vsemi mednarodnimi partnerji v interesu razvoja naših narodov," je dejala ministrica v govoru na forumu. Dodala je, da Rusija prireja velike mednarodne dogodke, "s čimer daje priložnost širokemu občinstvu, da se seznani z glavnimi dosežki na področju kulture tako naše države kot naših tujih partnerjev".

Vladimir Potanin je največ zaslužil z vlaganji v kovine, največ njegovih vlaganj pa je vezanih na nikelj. Foto: AP
Vladimir Potanin je največ zaslužil z vlaganji v kovine, največ njegovih vlaganj pa je vezanih na nikelj. Foto: AP

Ljubimova je na svojem profilu na družbenem omrežju Telegram pisala o možnostih za izmenjave med muzeji s Kitajsko, ob čemer je poudarila, da je Kevin Jeung, hongkonški sekretar za kulturo, šport in turizem, "pohvalil razstave naših ustanov". Po obisku hongkonškega muzeja palačne in muzeja vizualne kulture M+ v kulturnem okrožju West Kowloon je 15. decembra zapisala: "Zanima jih medmuzejski dialog z ruskimi ustanovami in veselijo se naših razstav. Veselimo se sodelovanja."

Novi učbenik, ki bo vključeval vojno v Ukrajini
Olga Ljubimova (1980, Moskva) je leta 2020 na položaju kulturnega ministra nasledila Vladimirja Medinskega. Medinski, sicer znan po nacionalističnih pogledih, je vodil prekinjena pogajanja med Rusijo in Ukrajino takoj po invaziji 26. februarja. V preteklem tednu pa je dobil novo nalogo, in sicer pisanje novega zgodovinskega učbenika za ruske šolarje, ki bo vključeval vojno v Ukrajini.

Vladimir Potanin (1961, Moskva), ki velja za drugega najbogatejšega ruskega poslovneža (po Forbesu je vreden več kot 26 milijard dolarjev), je marca zapustil upravni odbor muzeja Guggenheim. Njegova fundacija je eden od glavnih sponzorjev muzejev po vsej Rusiji, vključno s slavnim državnim muzejem Ermitaž v Sankt Peterburgu.

Direktor ruskega državnega muzeja Ermitaž Mihail Piotrovski in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Direktor ruskega državnega muzeja Ermitaž Mihail Piotrovski in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

Pobratena Sankt Peterburg in Mariupol
Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski je glasni podpornik vojne v Ukrajini. Njegov sin Boris Piotrovski je viceguverner Sankt Peterburga, ki skrbi za kulturo, šport in medije. Mlajši Piotrovski se je ob poti v Mariupolj v vzhodni Ukrajini, ki ga je Rusija močno poškodovala v prvih dneh invazije, pohvalil z obnovo tega mesta. Ne Mihail ne Boris Piotrovski nista deležna zahodnih sankcij, navaja Art Newspaper.

Sankt Peterburg je bil pristojen za obnovo Mariupolja, potem ko sta se mesti junija pobratili. V tem tednu so na Dvorni trg pred Ermitažem vrnili instalacijo, ki prikazuje prepleteni srci z imeni obeh mest. Prejšnji konec tedna so jo delno razstavili, potem ko se je na njej pojavil napis "Morilci, bombardirali ste ga. Judeži", ki se je nanašal na uničenje Mariupolja. Zaradi obtožbe o "diskreditaciji oboroženih sil Ruske federacije" so pridržali 17-letnega srednješolca.