V javnih kulturnih zavodih po državi so ustavljeni vsi delovni in študijski procesi, odpovedani so dogodki, delo pa je organizirano v skladu z navodili ustanovitelja, v tem primeru torej ministrstva za kulturo. Kjer je bilo mogoče, so zaposlenim izdali odločbe o delu na domu, drugi pa so do preklica na čakanju, porabijo presežek ur ali dopust.

V SNG-ju Maribor so v trenutnem položaju dnevno prisotni le vodstvo in nujne dežurne službe. Foto: BoBo
V SNG-ju Maribor so v trenutnem položaju dnevno prisotni le vodstvo in nujne dežurne službe. Foto: BoBo
Javni kulturni zavodi odpovedujejo prireditve

V Cankarjevem domu v Ljubljani so tako po zaprtju na delovnem mestu samo varnostniki in dežurni, ki so nujno potrebni za delovanje hiše tudi v mirovanju. Preostali zaposleni so doma. Kot pa je povedala direktorica Uršula Cetinski, je dela tudi v tem času veliko: "Ukvarjamo se s financami, kadrovskimi zadevami, odpovedovanjem ali prestavljanjem prireditev na poznejši datum in pa s pripravami na težko pričakovani trenutek, ko bomo spet obratovali. Tudi kongresni oddelek še deluje in poizvedovanja za kongresne prireditve ali najem dvoran niso popolnoma zamrla."

SNG Drama Ljubljana. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Tudi v upravi ljubljanske Drame poskušajo opraviti čim več neodložljivega dela od doma ter na daljavo oblikovati tudi operativne scenarije in načrte za nadaljevanje dela po umiritvi kriznih razmer. "Sedež uprave trenutno ostaja odprt le nekaj ur dnevno, predvsem z namenom, da se zaposlenim omogoči časovno čim bolj omejen in izključno individualen dostop do pisarn in hiter prevzem najnujnejšega delovnega gradiva in orodij za opravljanje dela od doma. Naloge, ki jih je mogoče izvesti le v Drami, se opravljajo s strogim upoštevanjem omejitev ‒ brez stikov v živo, z največ eno osebo na pisarno oz. oddelek. V tem času potekata tudi preventivno čiščenje in razkuževanje vseh uporabljanih internih službenih površin," so pojasnili v Drami. V umetniških korpusih SNG-ja Opera in balet Ljubljana so za zaposlene organizirali delo na domu.

Po besedah direktorice Narodne galerije Barbare Jaki se njihovi kustosi posvečajo raziskovalnim obveznostim in pripravam naslednjih razstav, prostovoljce pa so angažirali, da ob dogovorjenih urah pregledujejo stanje zbirk in prevzemajo pošto.

Za glasbenike Slovenske filharmonije velja priprava na domu. Foto: BoBo
Za glasbenike Slovenske filharmonije velja priprava na domu. Foto: BoBo
Direktorica CD Uršula Cetinski: Zagotovo bo škoda pri nas veliko večja kot v Planici

Kakšne so projekcije izpada prihodkov
Na vprašanje, ali so že pripravili kakšno projekcijo o tem, kaj bo prinesel polmesečni ‒ lahko tudi celomesečni ali več ‒ izpad prihodkov, ki jih sicer prinašajo dogodki, v zavodih odgovarjajo različno. V Kulturnem domu Nova Gorica tega še niso storili, Cankarjev dom bo v primeru, da bo zaprt mesec dni, izgubil 416.000 evrov.

V ljubljanski Drami prve projekcije potencialnih izpadov prihodkov še pripravljajo. Je pa po njihovih podatkih samo s prvimi odpovedmi predstav, to je do 21. marca, na domačih prizoriščih in na gostovanjih po Sloveniji in v zamejstvu izpad dohodkov znašal blizu 120.000 evrov. Do konca marca pa bo ta po njihovih ocenah znašal več kot 200.000 evrov. Poleg tega za večino odpovedanih prireditev na domačih odrih in na gostovanjih po Sloveniji ali v zamejstvu ne bo mogoče najti nadomestnih terminov, vsaj ne do izteka letošnje sezone.

"Trenutno stanje epidemije pri nas in podobno stopnjevanje preventivnih kriznih ukrepov po državah, iz katerih prihajajo gledališča in festivali, s katerimi sodelujemo, čedalje bolj potrjuje verjetnost odpovedi vsaj treh mednarodnih gostovanj uprizoritev Drame v tujini, ki naj bi se zgodila v prihodnjih mesecih. V primeru uresničitve najbolj skrajnega scenarija, to je odpovedi, bomo vseeno morali pokriti oz. ne bomo imeli možnosti nadomestitve določenih stroškov, ki so v procesu več mesecev trajajočega organizacijskega procesa že nastali. Posledično pa bo tudi v tem segmentu prišlo do visokega izpada dohodkov," so sporočili iz Drame.

V Slovenski filharmoniji ocenjujejo, da bo v marcu zaradi odpovedi koncertov in najemnikov dvoran okrog 30.000 evrov izpada dohodka, v drugih omenjenih zavodih pa konkretnih številk niso navedli.

Nekateri vendarle ponujajo vsebine, a na drugačne načine
Javni zavodi so se v tem času tudi na različne načine lotili alternativnih opcij ponudbe vsebin za svoje siceršnje obiskovalce. V Cankarjevem domu se niso odločili za ponudbo ogleda dogodkov prek spleta, saj bi bilo v ta namen po besedah direktorice treba najprej pred prazno dvorano ustvariti živ dogodek, kar bi za umetnike predstavljalo zdravstveno tveganje. Priporočajo pa obisk spletne strani, kjer je mogoče najti razstavo Ideja o starogrški znanosti in tehnologiji, je še dodala Uršula Cetinski.

SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo
SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo

V ljubljanski Operi alternativ niso načrtovali, v Slovenski filharmoniji možnosti alternativne ponudbe po besedah direktorice Marjetice Mahne prav tako nimajo. V Kulturnem domu Nova Gorica pa se po besedah direktorice Pavle Jarc občasno oglasijo na svoji strani na Facebooku s kakšno novico, medtem ko čas namenjajo pripravi nove, 40. jubilejne sezone in letne publikacije. V SNG-ju Maribor po besedah direktorja Danila Roškerja pripravljajo ogled predstav prek spleta in se dogovarjajo za avtorske pravice.

Dogovor ljubljanske Drame z RTV Slovenija
Drama svoje vsebine ‒ nekatere delno, nekatere v celoti ‒ ponuja na svojem kanalu na YouTubu, kamor dodajajo tudi nove, na primer posnetke prireditev iz spremljevalnih programov, kot so Drama bere (z domačega kavča), Družabno Družbeno ali predavanja. Z RTV Slovenija pa so se dogovorili, da bodo v tem času še pogosteje predvajali televizijske priredbe njihovih uprizoritev, ki so posnete v primerni tehnologiji za javno predvajanje.