Komite za svetovno dediščino naj bi o skupni nominaciji , ki vključuje tudi idrijski rudnik, na Unescov seznam svetovne dediščine odločal leta 2012. Foto: MMC RTV SLO
Komite za svetovno dediščino naj bi o skupni nominaciji , ki vključuje tudi idrijski rudnik, na Unescov seznam svetovne dediščine odločal leta 2012. Foto: MMC RTV SLO
Samo Bevk
Ko bo družba ugasnila, bo torej treba najti nekoga, ki bo vse to upravljal, opozarja poslanec Samo Bevk. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SD-ja se namreč sprašuje, kdo bo po prenehanju obstoja družbe Rudnik živega srebra Idrija, ki je v postopku likvidacije, skrbel za vzdrževanje nezalitega dela jame, muzejski rudnik, monitoring in poplačilo rudarske škode.
Že aprila 2007 je vlada potrdila program vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringa po končanih zapiralnih delih v rudniku, oktobra letos pa še program celovitega varstva kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem. Ker pa je decembra 2009 sprejela sklep o začetku postopka likvidacije gospodarske družbe Rudnik živega srebra Idrija, po Bevkovih besedah ostaja nedorečeno, kdo bo po likvidaciji skrbel za rudnik in njegovo dediščino.
Tudi zaradi posebnosti tega rudnika, ki se nahaja pod mestom, ga bo treba po zaključeni likvidaciji redno vzdrževati, stalno črpati vodo in opravljati monitoring vsaj deset, petnajst let. Sam meni, da obstaja nevarnost, da se bo rudnik pogreznil sam vase in z njim mesto. Poleg tega bo treba vzdrževati veliko kulturnozgodovinskih spomenikov, ki jih ima rudnik v lasti in so razglašeni za spomenike državnega pomena.
Prav tako opozarja, da bo treba najti nekoga, ki bo vse to upravljal. Toda kdo bo to, kakšno statusno obliko bo imel in kdo ga bo ustanovil - država ali lokalna skupnost, sprašuje Bevk. Pred dvema letoma je bil sicer ustanovljen Informacijsko-raziskovalni center za živo srebro kot notranja organizacijska enota rudnika, ki naj bi se po programu vlade postopno izločil iz družbe v samostojni pravno organizacijski subjekt, toda poslanec se boji, da bo ugasnil hkrati z družbo.
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je kot dejstvo označila, da bodo dejavnosti prenesene na ustreznega izvajalca. Kdo bo izvajalec, pa se bo po njenih besedah treba odločiti po likvidaciji družbe. Postopek likvidacije bo, pojasnjuje Radićeva, končan predvidoma do sredine prihodnjega leta.
Ministrica za kulturo Majda Širca pa je pojasnila, da pospešeno pripravljajo nominacijo za vpis Idrije na Unescov seznam svetovne dediščine. Predstavniki občine Idrija in ministrstva za kulturo so pravkar odpotovali v Madrid, kjer se bodo sestali s predstavniki španskega Almadena in ministrstva za kulturo za nadaljevanje postopka za vpis obeh mest na seznam. Kot je še dodal Bevk, je treba dosje na novo napisati, ker so Mehičani odstopili od skupnega vpisa vseh treh mest.