Pastirček Zdenka Kalina (1942) je že zapustil svoje mesto pred glavno stavbo RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Pastirček Zdenka Kalina (1942) je že zapustil svoje mesto pred glavno stavbo RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
RTV brez Kalinovega kipa

Dva kipa, nepremična spomenika, ki sta v lastnem okolju večkrat vpeti sestavini javnega prostora, bosta na podlagi dvostranskega sporazuma zamenjala lokaciji. Pastirček Zdenka Kalina (1942) je že zapustil svoje mesto pred glavno stavbo RTV Slovenija in bo dva meseca v graškem Mestnem parku nadomeščal alegorični kip Styria Hansa Brandstetterja (1891), ki bo v tem času stal na njegovem mestu v Ljubljani.

Sodobni umetniki naslavljajo meščane
V Mestnem parku v Gradcu se je odvilo slovesno odprtje projekta Izmenjava spomenikov / Monuments Time Sharing skupine Irwin. Na prvem dogodku projekta, kjer bosta dve javni skulpturi začasno zamenjali prostora in tako simbolno prevzeli vlogo predstavnikov obeh mest, so spregovorili Wolfgang Riedler, graški mestni svetnik za kulturo; Werner Fenz, direktor Inštituta za umetnost v javnem prostoru na avstrijskem Štajerskem; Zdenka Badovinac, direktorica ljubljanske Moderne galerije in Kurt Flecker, namestnik deželnega glavarja ter štajerski deželni svetnik za kulturo.

Monuments Time Sharing je družbena igra, ki se jo igra z oblikami in sredstvi umetnosti in ki naslavlja tudi meščane, ki jim je sodobna umetnost tuja. Njen namen je skozi dobesedni dotik dveh mest predstaviti enega drugemu na način, ki uhaja mnogokrat hermetični sodobni umetnosti, so zapisali predstavniki skupine Irwin.

RTV brez Kalinovega kipa