Kot so spomnili ob napovedi kandidature, je Kranj kulturno središče regije in je precej več kot le Prešernovo mesto. Foto: BoBo
Kot so spomnili ob napovedi kandidature, je Kranj kulturno središče regije in je precej več kot le Prešernovo mesto. Foto: BoBo
Kranj
Kulture ima Kranj na vsakem koraku na pretek in odlično skrbi za kulturno dediščino, so prepričani v projektni skupini. Foto: BoBo
Projekta ekipa se je pred letom dni lotila priprave kandidature. Foto: Mestna občina Kranj
V projektni skupini so prepričani, da bo EPK Kranju prinesel dostop do kohezijskih sredstev in rast kranjske kulturne scene, kjer ima mesto ogromno potenciala. Foto: Mestna občina Kranj

Kranj ima torej dobre predispozicije, naziv pa bi Kranju in gorenjski regiji prinesel nadaljnji razcvet kulture, so še poudarili ob napovedi kandidature. Kot sta povedala predstavnika projektne skupine Kranj 2025 za EPK Selman Čorović in Toni Cahunek, si ne znajo predstavljati, da Kranja ne bi bilo med kandidati za EPK.

Precej več kot le Prešernovo mesto
Kranj je kulturno središče regije in je precej več kot le Prešernovo mesto, je spomnil Cahunek. "Kulture imamo na vsakem koraku na pretek in odlično skrbimo za kulturno dediščino," je dejal in dodal, da se je v zadnjih desetih letih ogromno naredilo na področju kulturne infrastrukture. Kranj je v transformaciji iz industrijskega središča v središče za turizem, naravo in kulturo, ki čemur bi prispeval tudi EPK.

EPK pa je generator gospodarske rasti in turizma, prinaša razvoj kulture, ekonomske in socialne koristi, prepoznavnost in ugled mestu ter dodatne turistične priložnosti. Še en pozitiven učinek EPK-ja je gradnja občutka skupnosti in povezovanja različnih organizacij ter posameznikov. Že sama pobuda za kandidaturo in njena priprava sta nastali od spodaj navzgor.

Prednost pred drugimi kandidati
Čorović je pred letom dni idejo predstavil kranjskemu županu Boštjanu Trilarju, ki kandidaturo podpira. Prepričan je, da je kandidatura Kranja samoumevna in da ima Kranj prednosti pred drugimi kandidati. Ena osrednjih smernic EPK-ja je namreč povezovanje, ki ga spodbuja kultura, Kranj pa je zgodovinsko zelo tesno povezan s kulturo in ima bogato tradicijo mednarodnega sodelovanja.

"Še pomembnejši pa so ljudje, Kranj ima namreč skupino entuziastov, ki vlagajo svoj čas, energijo in znanje v pripravo odlične kandidature, ter številne zavode na področju kulture, ki jim nudijo podporo," pravi Trilar. Ekipa, ki se je lotila priprave kandidature, se temu posveča že leto dni, dodaja.

Župan je v sredo projektno skupino Kranj 2025 za EPK tudi formalno imenoval, da bo imela podporo občine in njenih zavodov. Mestnemu svetu pa bo predlagal, da občina v proračunu za prihodnje leto nameni 30.000 evrov za promocijo in predstavitev kandidature. Celoten projekt EPK sicer Trilar ocenjuje na od tri do pet milijonov evrov, pri čemer pa je veliko evropskih sredstev.

Cahunek: "EPK je investicija in ne strošek"
Kot je dejal Cahunek, je bilo v zadnjem obdobju v Kranju že ogromno vloženega v kulturo, kar prinaša pomembne uspehe. "Mislim, da bomo prepoznali, da je tudi EPK investicija in ne strošek," je dejal in dodal, da bi EPK mestu prinesel dostop do kohezijskih sredstev in rast kranjske kulturne scene, kjer ima mesto ogromno potenciala.

"Čas je, da Kranj postavimo na evropski kulturni zemljevid kot kulturno prestolnico Evrope," so sklenili pobudniki kandidature, ki prednost kandidature Kranja v primerjavi s preostalimi kandidati prepoznavajo tudi v regiji, saj bi v projekt lahko vključili še druge gorenjske kraje. Kandidaturo za EPK za leto 2025, ko bo ta naziv pripadel enemu izmed slovenskih mest, sta sicer napovedali že Lendava in Nova Gorica.