Med letošnjimi izkopavanji je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja raziskala 22 grobov iz začetka starejše železne dobe. Foto: Goran Rovan
Med letošnjimi izkopavanji je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja raziskala 22 grobov iz začetka starejše železne dobe. Foto: Goran Rovan
Na Kapiteljski njivi so doslej raziskali več kot 2.100 prazgodovinskih grobov. Foto: Goran Rovan
Kapiteljska njiva
Na Kapiteljski njivi so doslej raziskali več kot 2.100 prazgodovinskih grobov. Na fotografiji sta lončeni grški posodici s Kapiteljske njive, grobova VI/44 in VII/20 (5.–4. st. pr. n. št.). Foto: Dolenjski muzej Novo mesto
Nove najdbe na Kapiteljski njivi

Med letošnjimi izkopavanji, ki so se začela junija, končali pa jih bodo v ponedeljek, je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja raziskala 22 grobov iz začetka starejše železne dobe. Po besedah arheologinje Dolenjskega muzeja Petre Stipančić so raziskali štiri starejše rodovne železnodobne gomile z okostnimi pokopi in dvema vmesnima, starejšima, kasnobronastodobnima žganima grobovoma. Tudi tokrat jim ni uspelo najti jugozahodnega roba tega obsežnega grobišča.

Večina iz časa tik pred razcvetom halštatske kulture
Od 24 novoodkritih prazgodovinskih grobov sta dva žarna iz tako imenovanega obdobja kulture žarnih grobišč in 22 nekoliko mlajših, okostnih iz obdobja starejše železne dobe. Zanimivo je, opozarja Petra Stipančić, da jih sodi večina na začetek omenjenega obdobja oziroma v čas neposredno pred razcvetom tako imenovane halštatske kulture.
Znova se je potrdila tudi domneva arheologov, da se prazgodovinski grobovi Kapiteljske njive spuščajo vse do vznožja novomeškega griča.
Skromni grobni pridatki in sledovi lesenih krst
Ker sodi večina v zadnjem izkopavanju odkritih grobov v začetno obdobje starejše železne dobe oziroma v 7. stoletje pred našim štetjem, so bili njihovi pridatki največkrat skromni. Največ je lončenega posodja, železnega in bronastega nakita, nekaj skromnega steklenega nakita, našli so tudi železne nože in drugo orodje ter kamnite bruse. Nekaj grobov so izropali že v prazgodovini, našli pa so tudi sledove lesenih krst.
En sam slovanski žgani grob iz 7. stoletja
Doslej so na Kapiteljski njivi raziskali več kot 2.100 prazgodovinskih grobov. Zavarovalno izkopavanje območja poteka zadnjih 30 let in v tem času so odkrili približno 300 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe. Prav tako več kot tisoč grobov starejše in poleg teh v 49 prazgodovinskih rodovnih gomilah in še več kot 750 planih grobov mlajše železne dobe. Na podlagi tega lahko sklepajo, da je življenje na in ob omenjenem območju potekalo vse zadnje prazgodovinsko tisočletje. Odkrili so tudi en sam slovanski žgani grob iz 7. stoletja našega štetja.
Najdišče, ki leži na nekdanji kmetijski površini, najbolj ogroža kemična mešanica iz ostankov sredstev za zatiranje škodljivcev in plevela ter gnojenje, ki v kombinaciji s kislim dežjem vse bolj razjeda predvsem bronaste in železne predmete.
Nadaljevanje zavarovalnih izkopavanja na Kapiteljski njivi, ki jih več desetletij vodi arheolog Dolenjskega muzeja Borut Križ, predvidevajo za naslednje leto. Denarno izkopavanja podpirajo ministrstvo za kulturo, novomeška občina in tamkajšnji Dolenjski muzej.

Nove najdbe na Kapiteljski njivi