Še ta mesec bodo objavili že razpis za najboljši slovanski muzej za leto 2015. Foto: SEM
Še ta mesec bodo objavili že razpis za najboljši slovanski muzej za leto 2015. Foto: SEM

Posebna priznanja so poleg SEM-a prejeli praški Nacionalni tehnični muzej, Galerija sodobne umetnosti Republike srbske iz Banjaluke, bolgarski Regijski zgodovinski muzej Rousse in Njegošev muzej na Cetinju. Nagrade in priznanja so podelili v petek v Skopju. Prejemnike je na prireditvi Foruma slovanskih kultur (FSK) in Evropske muzejske akademije razglasila direktorica FSK-ja Andreja Rihter.

Izbirajo predstavniki devetih držav
V FSK-ju so razpis za nagrado živa pripravili spomladi. Nagrada je spodbuda za pospeševanje mreženja in dialoga v okviru muzejske stroke ter muzejev. S tem namenom je FSK imenoval deset sodnikov iz devetih slovanskih in evropskih držav.

Ti so obiskali vseh 11 prijavljenih muzejev iz Makedonije, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške, Slovenije, Bolgarije in Rusije ter pri svojem delu ocenjevali posebne dosežke na področju premične in nepremične dediščine slovanskega sveta. Še posebej so bili pozorni na pet meril: kreativnost, vsebinsko sporočilnost, menedžment, učinkovita raba virov, odprtost in privlačnost za obiskovalce.