Režiser Janez Burger, ki je lani navdušil s svojim nenavadnim filmom Circus fantasticus, bo april preživel v mestu, ki nikoli ne spi. Foto: Nada Žgank / arhiv Kinodvora
Režiser Janez Burger, ki je lani navdušil s svojim nenavadnim filmom Circus fantasticus, bo april preživel v mestu, ki nikoli ne spi. Foto: Nada Žgank / arhiv Kinodvora
Pariz
"Mesto luči", kot mu pravijo, in od nekdaj ena od kulturnih prestolnic sveta, ni očitno pritegnila nobenega slovenskega umetnika. Foto: EPA

V Berlin bodo odšli: januarja glasbenica Zvezdana Novakovič, februarja kipar Jože Šubic, marca likovnica Mojca Zlokarnik, aprila bo tam prebivala likovnica Vesna Bukovec, maja in junija prav tako likovnica Svetlana Jakimovska Rodić, julij in avgust pa sta rezervirana za oblikovalko Olgo Košica. Septembra bosta v nemški prestolnici živela Alja Adam in Andrej Kamnik, ki delujeta na področju književnosti, intermedijske videoumetnosti. Oktober in november bo v Berlinu preživel filmar Jože Baša, december pa Brane Zorman, ki je dejaven na glasbenem področju.

Na Dunaju bodo prebivali in ustavarjali trije umetniki: likovnica Alenka Pirman v septembru in oktobru, fotograf Vasja Nagy v novembru ter likovna ustavarjalka Polonica Petek Zelenik v decembru.

V London bo odšlo deset ustvarjalcev: januarja in februarja likovnica Sanja Janša, marca likovnica Maja Dolores Šubic, aprila bo tam prebival glasbenik Zoran Predin, maja likovni umetnik Miha Boljka, junija in julija Barbara Jurkovšek in avgusta Živa Žitnik. September bo v Londonu navdihoval kiparko Lado Cerar, likovnega umetnika Jerneja Forbicija oktober in glasbenico Polono Kasal november. Decembra bo v Londonu prebival vizualni umetnik mag. Mihail Hodin.

New York bo slovenske umetnike gostil v naslednjem vrstnem redu: januarja likovnika Staša Kleindiensta, februarja Andrejo Kopač, marca likovnika Miho Štruklja, aprila filmarja Janeza Burgerja, maja glasbenika Mateja Grahka. Junija se bo v ZDA kalil kipar Jiři Kočica, julija Simona Hamer, avgusta Borja Močnik. Septembra, oktobra, novembra in decembra se bodo v veliko jabolko podali fotograf Goran Bertok, likovna umetnica Metka Krašovec, fotograf Uroš Acman in književnik Iztok Geister.

Kot je pojasnila Katja Ravšl Debeljak z ministrstva, prihodnje leto v Parizu ne bo prebival nihče, ker za to ni bilo zanimanja.