Prednosti pisanja na roko so številne. Foto: Radio Slovenija
Prednosti pisanja na roko so številne. Foto: Radio Slovenija

V ospredju letošnjega šestega tedna pisanja, ki ga organizira Društvo Radi pišemo z roko, je ozaveščanje o pomenu pisanja na roko nasproti tipkanju na tipkovnico, osrednja tema letošnjega tedna pa je "pišem pismo prijatelju". Društvo Radi pišemo z roko je tudi letos izbralo tri ugledne osebnosti, ki s svojimi rokopisi spodbujajo pisanje na roko. Letos so to zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar.

V času epidemije se je še bolj izkazalo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja, tako pri mlajših kot pri starejših, izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev in dela na daljavo ne bi bilo mogoče organizirati. A prav to spoznanje nas opozarja, da je treba prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega, so zapisali v društvu Radi pišemo z roko. Danes si ne moremo več zamišljati pisanja brez tipkanja, ker pa vedno manj pišemo z roko, postaja naša pisava manj čitljiva in toga, zato večkrat nadomeščamo pisano pisavo s tiskano. To se dogaja pri mlajših in starejših, ugotavljajo v društvu.

Pisanje z roko je povezano z našim živčnim in mišičnim sistemom. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju na tipkovnico. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši. Ne nazadnje pa so z roko napisana sporočila bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost, so poudarili v društvu.

Pri letošnjem dogodku, ki poteka ob podpori ministrstva za izobraževanje, sodeluje več kot 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic.