Premiera filma Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič - v sredo ob 20.00 v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška
Premiera filma Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič - v sredo ob 20.00 v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška
Razstava Maribor: Mesto, hiše ljudje bo od ponedelka na ogled v razstavišču Arcivuum (odprto vsak dan od 8. do 15. ure).
Razstava Maribor: Mesto, hiše, ljudje bo od ponedeljka na ogled v razstavišču Arcivuum (odprto vsak dan od 8. do 15. ure). Foto: Zavod EPK 2012
Animateka
9. festival animiranega filma: 3.-9. december Kinodvor in Slovenska kinoteka v Ljubljani; 10.-16. december Kino Udarnik v Mariboru. Foto: Animateka
Valtari film experiment: 7.-9- december v Kinu Šiška.
Valtari film experiment: 7.-9. december v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška
Pixxelpoint
Pixxelpoint bo v Novi Gorici potekal od 7. do 14. decembra. Foto: Pixxelpoint

Animirani filmi z ženskim pečatom
Po novembrskem Liffu in Festivalu lezbičnega in gejevskega filma nas v mrzlih dneh v kinodvoranah tradicionalno zadržujejo še animirani filmi. V devetem letu je Animateka posvečena ženskim avtoricam in njihovi poetiki. Danes ga odpirata projekcija španskega celovečerca Gube režiserja Ignacia Ferrerasa in odprtje razstave Besede in podobe Julie Doucet, do konca tedna pa si bo v Ljubljani in Mariboru (tam se festival uradno začenja 10. decembra) mogoče ogledati 350 kratkih in šest celovečernih animiranih filmov.


Zgodbe mariborskih hiš …
V Mariboru teden začenjajo s potovanjem v zgodovino. V razstavišču Archivuum odpirajo razstavo gradbenih načrtov hiš mariborskega mestnega jedra. S projektom Zgodovina mariborskih hiš želi Pokrajinski arhiv Maribor ponuditi vpogled v gradbene razmere in razvoj starega mestnega jedra ter išče vzporednice s stanjem v današnjem času. Postavitev so pospremili z znanstveno monografija o stavbni zgodovini mestnega jedra od srede 18. stoletja do leta 1941.

… in ključnih osebnosti 20. stoletja
Ne le o zgodovini mariborskih stavb, tudi o pomembnih slovenskih osebnostih 20. stoletja se bo mogoče poučiti. Od torka do četrtka bo na to temo v mariborski Kadetnici potekal mednarodni znanstveni simpozij. 42 zgodovinarjev, obramboslovcev, teologov, umetnostnih zgodovinarjev, raziskovalcev socialne in zdravstvene zgodovine ter literarnih zgodovinarjev bo med drugim predstavilo literate Marjana Rožanca, Almo Karlin in Miro Mihelič, škofa Maksimiljana Držečnika in Vekoslava Grmiča, politike Janeza Evangelista Kreka, Antona Korošca in Staneta Kavčiča, zdravnike Borisa Kristana, Mirka Černiča in Klaro Kukovec ter umetnike Jožefa Ajleca, Jožeta Plečnika in Frana Tratnika.
Glasbeno doživetje idrijskega rudnika
V Idriji se bodo v torek ob 18.00 spustili 96 metrov pod površje v Antonijev rov. Tam se bo odvil koncertni multimedijski dogodek Dva knapa en hund, ki ga ob sodelovanju dveh pripovedovalcev, Aleša Lapajneta in Nejca Sedeja, izvajata glasbenika Miro Božič in Andrej Albreht.

Kdo je Tomaž Lavrič?
Dokumentarni film Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič so že imeli priložnost videti obiskovalci Festivala slovenskega filma, v sredo pa ga bodo predvajali premierno v ljubljanskem Kinu Šiška. Morda pove o pronicljivem avtorju največ njegov opus političnih karikatur, ilustracij in naslovnic, a ne bi škodilo prisluhniti tudi, kaj imajo o njem povedati sodelavci iz Mladine, sociologi, umetniki in poznavalci stripa. Premiera filma režiserja Dušana Moravca bo v sredo ob 20.00 v Kinu Šiška.

Četrtek je dan za enega literarnega in dva glasbena velikana 20. stoletja
Ljubitelji junakov Srednjega sveta odštevajo do 13. decembra, ko bo tudi slovensko premiero doživela Jaksonova filmska različica Hobita, za lažje čakanje pa bo teden pred tem, ta četrtek, ob 18.00 v Knjigarni Mladinske knjige Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad pripravilo predavanje o J. R. R. Tolkienu in njegovih delih. V Modrijanovi knjigarni pa se bodo na ta dan ob isti uri pogovarjali o Johnu Lennonu, ki so se mu ob obletnici smrti poklonili s knjigo John Lennon: Pisma.
Še ene obletnice se spominjamo letos - sto let od rojstva Johna Cagea, ki mu v Kinu Šiška v četrtek posvečajo večer z okroglo mizo in multimedijsko zasnovanim koncertnim performansom Do You Love John Cage? Okrogla miza z naslovom Odklepanje Cagea se bo začela ob 18.00, dve uri za tem pa bodo za koncertni del poskrbeli LP Duo ter Nine Prešiček in Luke Juharta.
V Evropski prestolnici kulture bo četrtek posvečen gostu sociologu, pesniku in politiku Matjažu Hanžku, ki mu bo mogoče prisluhniti v Literarni hiši ob 18.00.

Valtari film experiment
Ob izidu albuma Valtari je islandska skupina Sigur Rós dvanajst filmskih ustvarjalcev in tudi oboževalce prosila, da posnamejo tisto, kar začutijo ob poslušanju pesmi z albuma. Rezultati tega poziva so razlog, da se je dobro v Kino Šiška vrtniti tudi konec tedna, ko bodo predstavili teh 17 kratkih filmov. Program bo predvajan v istem koncu tedna na vseh sedmih celinah - vključno z Antarktiko.

Umetnost hrupa
V Novi Gorici je v decembru povprečna temperatura 4,1 °C in hitrost zvoka ob takšni temperaturi znaša 333.7 m/s. To je tudi naslov letošnjega festivala Pixxelpoint, ki se je v 13 letih obstoja uspel uveljaviti koz eden osrednjih festivalov novomedijske umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. Letos sta kuratorja Aljoša Abrahamsberg in Marko Pelhjan k sodelovanju povabila 16 umetnikov. Ti prihajajo iz Avstrije, Portugalske, Italije, Nizozemske, Norveške, Madžarske, Velike Britanije, Slovenije, ZDA in Kanade. Pixxelpoint bo v Novi Gorici potekal od 7. do 14. decembra.