Podpora stranke DeSUS Peršakovi kandidaturi je med ustvarjalci na tem področju naletela na mešane odzive. Po mnenju nekaterih ga odlikujejo bogate izkušnje, spet drugi so skeptični, med drugim mu očitajo premalo odločnosti. Foto: BoBo
Podpora stranke DeSUS Peršakovi kandidaturi je med ustvarjalci na tem področju naletela na mešane odzive. Po mnenju nekaterih ga odlikujejo bogate izkušnje, spet drugi so skeptični, med drugim mu očitajo premalo odločnosti. Foto: BoBo
Tone Peršak
"Je človek dialoga: preden potegne črto, se pogovarja z ljudmi in tako je tudi prav," o Peršaku pove Boris Kobal, ki ga pozna še iz študentskih let. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Postopno izboljševanje finančnega položaja kulture v Sloveniji je ena izmed prednostnih nalog, za katero si bo prizadeval, a drastičnih skokov pri tem ne gre pričakovati, saj se je Slovenija zavezala s fiskalnim pravilom, je opozoril Peršak. Foto: BoBo

Tone Peršak, ki se je leta 1947 rodil na Ločkem Vrhu v občini Destrnik, je v Ljubljani diplomiral iz režije in primerjalne književnosti. V 70. letih je bil najprej samozaposlen kot svobodni umetnik, v 80. letih je že bil zaposlen na Akademiji za gledališče, radio in televizijo, kamor se je na prelomu tisočletja tudi vrnil.

Med tvorci "pisateljske ustave"
V 80. letih je bil Peršak med tistimi kulturniki, ki so zavzeli kritično držo do takratnega sistema. Konec omenjenega desetletja je predsedoval ustavni komisiji Društva slovenskih pisateljev, ki je spremljala ustavne spremembe tedanjega SFRJ-ja, in se kot soavtor podpisal pod t. i. pisateljsko ustavo - koncept slovenske ustave, ki je upošteval možnost vključenosti Slovenije v širši jugoslovanski okvir, a je izpostavil potrebo po politični, gospodarski in kulturni suverenosti. Bila je neke vrste izhodišče za slovensko ustavo leta 1991.

Parlamentarna leta in predsedniška kandidatura
Bil je soustanovitelj in tudi predsednik Demokratske stranke Slovenije. Na njeni listi je bil izvoljen v prvi sklic državnega zbora v mandatu 1992-1996. Leto pozneje je, sicer neuspešno, kandidiral na predsedniških volitvah.

Pozneje se je podal v lokalno politiko. Kot član Demokratov Slovenije je bil leta 1998 izvoljen za prvega župana občine Trzin po njeni ustanovitvi, na poznejših volitvah je prepričal kot neodvisni kandidat. Pod njegovim 16-letnim vodenjem so občani Trzina med drugim pridobili kulturni in večnamenski center Ivana Hribarja, dom starejših občanov in športno-rekreacijski park.

V DeSUS vstopil zaradi kandidature
V mandatu ministrice Bizjak Mlakarjeve je bil državni sekretar in hkrati še občinski svetnik v Trzinu. Zaradi kandidature za ministra je konec aprila postal član DeSUS-a. Kot je napovedal pred dnevi, se bo kot minister, če bo potrjen, zavzemal za resen premislek o kulturni politiki in sistemskih spremembah.

Kot avtor je objavljal že v študentski Tribuni in potem v Sodobnosti, piše pa kratko prozo, romane ter radijske in gledališke igre. Napisal je tudi teatrološko monografijo o režiserju Jožetu Babiču. O svoji preteklosti je leta 2013 objavil roman Usedline, za katerega je prejel nominacijo za nagrado kresnik. Bil je tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen.

Javnost ga pozna kot angažiranega človeka na mnogih področjih, od okoljevarstvenih akcij do razprav na temo slovenske kulture in družbe. Med drugim je leta 2010 organiziral in vodil celodnevni Slovenski kulturni plenum, na katerem je sodelovalo več kot 40 najbolj znanih slovenskih ustvarjalcev, mislecev in strokovnjakov z različnih področij.

Nekonflikten značaj - a morda tudi premalo odločen?
Tisti, ki ga dobro poznajo, mu poleg angažmaja pripisujejo tudi posluh za sogovornike in nekonflikten značaj, nekateri pa pri njem pogrešajo karizmatičnost.

Podpora stranke DeSUS Peršakovi kandidaturi je med ustvarjalci na tem področju naletela na mešane odzive. Po mnenju nekaterih ga odlikujejo bogate izkušnje, spet drugi so skeptični, med drugim mu očitajo premalo odločnosti.