Delavci so odstranili srp in kladivo. Foto: Reuters
Delavci so odstranili srp in kladivo. Foto: Reuters

Ukrajinsko ministrstvo za kulturo je podprlo načrt, da spomenik dobi nov ščit z državnim trizobom.

62 metrov visok jekleni kip v podobi ženske, ki je v eni roki držala ščit s srpom in kladivom ter v drugi meč, so v Kijevu odkrili leta 1981 kot spomenik zmagi takratne Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni. Stoji na vrhu stavbe vojaškega muzeja.

Kip je del Narodnega muzeja zgodovine Ukrajine v drugi svetovni vojni. Direktor muzeja Jurij Savčuk je že pozval, da bi kip preimenovali v Mater Ukrajino.

Projekt zamenjave ščita na spomeniku naj bi stal 28 milijonov ukrajinskih griven (skoraj 700.000 evrov). Ob tem v Ukrajini poudarjajo, da bodo zamenjavo financirali z donacijami podjetij, in ne z državnimi sredstvi.

Ukrajinski minister za kulturo Oleksander Tkačenko, ki je podprl projekt, je odstopil pretekli mesec, potem ko je bil deležen kritik zaradi financiranja umetniških projektov v vojnem času.
Raziskava, ki jo je lani naročilo kulturno ministrstvo, je pokazala, da 85 odstotkov Ukrajincev podpira odstranitev srpa in kladiva s spomenika.

Podobne ogromne spomenike iz obdobja Sovjetske zveze imajo tudi številna druga mesta nekdanje Sovjetske zveze, med njimi ruski Volgograd in Brest v Belorusiji.