Kip bodo na zvonik vrnili na enak način, kot je prišla z njega - s helikopterjem Slovenske vojske. Foto: Arhiv RTV SLO
Kip bodo na zvonik vrnili na enak način, kot je prišla z njega - s helikopterjem Slovenske vojske. Foto: Arhiv RTV SLO
nadangel Mihael
Nazadnje so kip restavrirali pred 110 leti. Foto: Arhiv RTV SLO
detajl roke
Prihodnje leto bo kip star 250 let. Foto: Arhiv RTV SLO

Obnovo kipa iz bakrene pločevine, ki je bil zadnjič na tleh pred 100 leti, je spodbudila februarska burja, ki je del krila odnesla na Tartinijev trg. Vendar ko so na začetku avgusta kip spustili na tla, je postalo jasno, da je kip, ki je bil ves čas izpostavljen vremenskim vplivom, tudi sicer močno poškodovan.

Pri restavratorjih (kip obnavlja restavratorsko podjetje Gnom) se je te dni ustavila ekipa Televizije Slovenija, ki jih je zmotila ravno pri nameščanju stare, a obnovljene plasti bakra. Ta bo dala piranskemu nadangelu Mihaelu končno podobo. "Pod novim bakrenim plaščem je še vedno ohranjen 250 let star original," pove restavrator Jože Drešar.

Trenutno v delu krila
Kot je za oddajo Slovenska kronika poročal Edi Mavsar, je z izjemo kril, ki se jih lotevajo v teh dneh in bodo narejena čisto na novo, vse ostalo tako rekoč že pripravljeno na zaključno montažo. "Izvirna krila so bila precej poškodovana. Kot vemo, se je eno odlomilo, drugo je bilo precej napokano in kontrakcija je slaba," razloži restavrator Franc Andrejčič. Nosilce novih kril bodo izdelali iz nerjavečega jekla, nova pa bo tudi bakrena pločevina. "Baker sam po sebi oksidira. Na začetku ga bomo sami malo, da ne bo preveč opazno," doda.

Pred restavratorji je še dober teden dni dela, vzporedno pa že tečejo priprave na zaključno pot, ki bo podobna, kot je bila pri odstranitvi kipa z zvonika. Tudi tokrat jo bodo po transportu iz Ljubljane v Piran na sam zvonik dvignili letalci Slovenske vojske. Akcija spusta kipa je od vzleta helikopterja do spusta angela na dvorišče župnišča trajala okoli 15 minut.

Lažji od pričakovanj
Kip nadangela, ki bedi nad Piranom od leta 1769, je vrtljiv, zato da kaže smer vetra. Kot so ugotovili pri prizemljitvi skulpture, je nekoliko lažji od pričakovanj in tehta 320 kilogramov. Samostoječi zvonik so zgradili, potem ko so na začetku 17. stoletja podrli stari gotski zvonik, ki je stal na zahodni strani cerkve sv. Jurija. Nov zvonik, zgrajen med letoma 1600 in 1615 in zasnovan po campanilu bazilike sv. Marka v Benetkah, so nato postavili med prezbiterij cerkve in bodočo krstilnico, skupaj s kipom nadangela Mihaela pa meri 46,45 metra.

Kip piranskega nadangela Mihaela skoraj očiščen
Kip piranskega nadangela Mihaela skoraj očiščen