Ključavnice kot simboli nesmrtne ljubezni so se pojavile po mostovih po vsem svetu. Zdaj jih je dobila tudi Ljubljana. A za kako dolgo? Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Ključavnice kot simboli nesmrtne ljubezni so se pojavile po mostovih po vsem svetu. Zdaj jih je dobila tudi Ljubljana. A za kako dolgo? Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Pod težo ključavnic na mostu Ponte Milvio se je sesedla svetilka, zato so jih morali odstraniti. Foto: La Repubblica
Mesarski most
Mesarski most krasijo dela kiparja Jakova Brdarja. Foto: MMC RTV SLO/P. B.

Številnim pa se zdi, da so nekaj podobnega nekje že videli ....

Z mostu Pont des Arts izginile
Maja letos je iz Pariza prišla novica, da je na stotine "ljubezenskih ključavnic", ki so krasile (ali pa kazile, mnenja so deljena) tamkajšnji sloviti most Pont des Arts, skrivnostno izginilo. In to le teden dni po tem, ko je pariška mestna hiša oznanila, da tam niso več dobrodošle. Zares nenavadno naključje?

V nekaj letih je bilo namreč na most, ki povezuje levi breg Sene z muzejem Louvre, nameščenih skoraj 2.000 takšnih ključavnic z začetnicami zaljubljenih parov, ki so ključ v znak nesmrtne ljubezni vrgli v Seno ali pa ga shranili in ključavnico odklenili ob vrnitvi v že pregovorno romantično francosko prestolnico.

Nato pa jim je "veselje pokvarila" pariška mestna hiša in napovedala odstranitev ključavnic, ki naj bi kazile videz mostu in bile sporne, predvsem kar se ohranjanja dediščine tiče. A obljubili so, da bodo zanje našli nov dom, na primer posebna železna drevesa, na katera bi jih pari lahko nameščali. Prav zato je izginotje ključavnic z mostu (dobesedno čez noč), še preden bi jim zagotovili nov dom, dvignilo veliko prahu, a predstavniki mestne hiše so vpletenost v izginotje zanikali. Saj so vendar na čelu "najbolj romantičnega mesta na svetu"! Nato so se pojavila ugibanja in namigovanja, da so za izginotjem tisti, ki na črno trgujejo z železom, ki so hkrati naredili uslugo mestnim oblastem.

A Pariz ni edino mesto na svetu, v katerem vlada "norija" ljubezenskih ključavnic: najdemo jih na ograjah in mostovih v Moskvi, Veroni, Bruslju, na Kitajskem ... In zdaj tudi v Ljubljani, na popolnoma novem Mesarskem mostu, ki ga krasijo skulpture Jakova Brdarja in (kazijo?) ključavnice.

Običaj izvira iz Italije
Ni popolnoma jasno, od kod ta običaj izvira, "lastijo" pa si ga Italijani, ki so prepričani, da so zaljubljenci po vsem svetu navdih našli v knjižni romanci Ho Voglia di Te (Želim si te) Federica Moccie (po njej so leta 2006 posneli tudi film), v kateri junak in junakinja ključavnico z njunimi imeni zatakneta na tretjo ulično svetilko na rimskem mostu Ponte Milvio, se poljubita in ključ vržeta v reko Tibero.

Leta 2006 je začela prav ta svetilka na omenjenem mostu privlačiti tudi druge pare, ki so storili podobno, a so jim leto pozneje takšno početje že prepovedali, saj se je dotična svetilka zaradi teže ključavnic začela rušiti. Nato so zaljubljenci "napadli" druge svetilke in oblasti so morale spet ukrepati. Od julija 2007 pa zaljubljenci spet lahko obešajo ključavnice na posebne jeklene verige, ki jih je dal poleg kamnitega zidu postaviti župan.

Kaj pa ljubljanske ključavnice zaljubljencev? Tudi njih čaka bolj klavrna usoda. Ljubljanski župan Zoran Janković je po poročanju časnika Dnevnik, "čeprav se mu zdijo te geste zaljubljencev zelo simpatične", že napovedal, da bodo ključavnice, če bodo pari to početje nadaljevali in se jih bo na novem mostu nabralo preveč, začeli odstranjevati.