Damasovo delo nosi enak naslov kot
Damasovo delo nosi enak naslov kot "njegov predhodnik" izpod Remrandtovega čopiča; Anatomska lekcija doktorja Nicolaesa Tulpa. Slika je bila dva dni razstavljena v nakupovalnem centru v Johannesburgu, nanjo pa naj bi se odklonilno odzvali celo člani Mandelove družine. Foto:
Rembrandt: Anatomska lekcija doktorja Nicolaesa Tulpa
Rembrandtova slika Anatomska lekcija doktorja Nicolaesa Tulpa je nastala leta 1632, na njej pa vidimo doktorja Nicolaesa Tulpa, kako razlaga mišično strukturo roke drugim zdravnikom. Naslikani dogodek bi lahko datirali na 19. januar 1632, zgodil pa naj bi se v prostorih amsterdamskega združenja kirurgov, katerega predsednik je bil Nicolaes Tulp. Truplo je po vsej verjetnosti pripadalo usmrčenemu kriminalcu.
Mandela je v štirih desetletjih, kolikor je na očeh javnosti, prejel več kot sto nagrad, med katerimi je najuglednejša Nobelova nagrada za mir. Danes Mandela po vsem svetu uživa velik ugled. Foto: EPA

Zato ni nič nenavadnega, da je slika Yiulla Damasa, ki upodablja truplo Mandele na mrtvaški mizi, okoli nje pa kup zdravnikov, ki se ukvarjajo z njegovo avtopsijo, izzvala gnus vladajoče stranke v Južni Afriki, ki je delo - ne glede na to, da smo že v 21. stoletju - primerjala celo s čarovništvom. Umetnina je parodija ali parafraza znanega Rembrandtovega dela Anatomska lekcija doktorja Nicolaesa Tulpa, le da so na novejši sliki zdravnike zamenjali nadškof Desmond Tutu, politiki FW de Klerk, Thabo Mbeki in Jacob Zuma, v truplo Mandele pa je (kot je videti) zarezal Nkosi Johnson, 12 -letni deček, ki je leta 2001 umrl za aidsom in močno vplival na javno sprejemanje bolezni in pandemije.

Je smrt tabu?
Avtor Yiull Damaso polemizira z neizbežnim soočenjem, ki čaka Južno Afriko; smrt Nelsona Mandele. Nekdanji predsednik afriške države bo 18. julija dopolnil 92 let in glede na visoko starost je njegovo zdravje po vsej verjetnosti krhko. Kljub temu pa je nekako razumljivo, da Južna Afrika ne želi govoriti o smrti svojega prvega temnopoltega predsednika in da razume to tematiko kot žaljivo, čeprav gre za popolnoma naraven proces. Ob tem se seveda odpirajo vprašanja, ki se dotikajo precej bolj obširnega problema, namreč vsesplošnega tabuiziranja smrti, ki se pojavlja povsod po svetu in človekov konec odrinja na rob.

Predstavnik vladajoče stranke Južne Afrike Jackson Mthembu se je - seveda v imenu stranke - na sliko odzval kar precej srdito: "Stranka je zgrožena in v vseh mogočih pogledih močno obsoja sliko mrtvega Mandela Yiulla Damasa. Je neokusna, nespoštljiva in žaljiva do naših družbenih vrednost".

Uročen Mandela (ob tem pa tudi razgaljen)
V nadaljevanju strankinega odziva na delo, ki sicer nosi enako ime kot Rembrandtova slika, je Mthembu še razložil, da je afriški kulturi tuje upodabljanje še živega človeka kot mrtvega in da to pravzaprav razumejo kot nekakšen urok upodobljenega. Poleg tega se jim slika zdi žaljiva tudi zato, ker je Mandela na njej gol. Po mnenju vladajoče stranke je tako onečaščeno dostojanstvo človeka, ki bi moral biti kot mednarodna ikona čaščen, ne pa razgaljen pred mimoidočimi obiskovalci nakupovalnega centra v Johannesburgu, kjer je slika razstavljena.

Avtor v svojo omrambo pravi, da je "Nelson Mandela velik človek, ampak je samo človek ... Njegova končna usoda je nekaj, s čimer se bomo morali soočiti vsi, kot posamezniki in kot narod". Kot je povedal 41-letni umetnik, se mu je ideja enostavno porodila: "Na sliki je Nelson Mandela, eden izmed največjih voditeljev našega časa, politiki okoli njega pa se trudijo ugotoviti ,zakaj je tako velik mož. Nkosi Johnson je edini na sliki, ki ne živi več in jim želi pokazati, da je Mandela samo človek."

Že druga sporna upodobitev
To ni umetnikova prva sporna stvaritev; desetletje nazaj je namreč upodobil Mandelo z dredi. Tokrat mu je, kot pravi, uspelo razburiti celo Mandelovo družino; neki družinski prijatelj naj bi mu sporočil, da je bila ena izmed Mandelovih hčera zelo razburjena, je videla sliko. "Vedel sem, da družina ne bo navdušena nad tem, sem pa upal, da bodo v obzir vzeli tudi mojo plat zgodbe in moje veliko občudovanje Nelsona Mandele."