Postavitev v Mariboru sodi v okvir Evropske prestolnice kulture kot eden izmed majhnih umetniških posegov v prostor. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Postavitev v Mariboru sodi v okvir Evropske prestolnice kulture kot eden izmed majhnih umetniških posegov v prostor. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Ulični znaki malo drugače

Umetnica Petra Varl skuša z znaki s svojimi risbami urbanemu prostoru dodati novo dimenzijo in mesto narediti prijaznejše do meščanov in obiskovalcev. Za valentinovo je na stebre svetilk in drogove v pešconi mesta namestila še trideset znakov, ki s podobami ljubezni in prijateljstva nagovarjajo k povezovanju z drugimi.
Z inštalacijami po mestu želi avtorica spodbuditi prebivalce in obiskovalce mesta k njegovemu raziskovanju, hkrati pa izpostavlja vlogo, ki bi jo umetnik lahko imel oziroma bi jo moral imeti v sooblikovanju javnega prostora in kakovosti življenja v mestu.

Nocoj ob 23.25 ne zamudite tedenske oddaje Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture na TVS 1.

S projektom Poljubi in objemi se umetnica ukvarja od leta 2009, odtlej pa so njeni znaki okrasili ulice Škofje Loke, Ljubljane, Podljubelja na Koroškem, namestila pa jih je tudi na hrvaškem otoku Susku. Leta 1965 rojena Ljubljančanka je slikarstvo študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Od leta 2000 je zaposlena na mariborski pedagoški fakulteti, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Živi in dela v Ljubljani in Mariboru. Njeno delo je bilo na ogled na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim v Sao Paulu, Budimpešti, na Dunaju, v Varšavi in New Yorku.
Od stripa do Jančarjevih romanov
V Mariboru so znaki eden izmed majhnih umetniških posegov v prostor, kakršni so tudi Svetlobno mestno obzidje, Ulični strip, Šum reke na mostovih in Namizna poezija.

Ulični znaki malo drugače