V izjavi KOKS poudarja, da vladajoča politika dosledno zavrača njihov poziv k dialogu. Foto: BoBo
V izjavi KOKS poudarja, da vladajoča politika dosledno zavrača njihov poziv k dialogu. Foto: BoBo
Žiga Turk
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je konec prejšnjega tedna po sestanku z direktorjem Javne agencije za knjigo RS Slavkom Preglom in direktorjem Slovenskega filmskega centra Jožkom Rutarjem naznanil, da javni agenciji ne bosta ukinjeni, bo pa država zmanjšala sredstva za uradniški del njunega delovanja. Dodal je, da bosta morali obe javni agenciji sredstva za delovanje in zaposlene pridobiti tudi iz zunajproračunskih virov. Po njegovem mnenju je namreč trenutno zaposlenih znotraj obeh agencij preveč. Foto: BoBo

Koordinacijski odbor kulture Slovenije, ki je zahteve navedlo v svoji tretji izjavi, se bo v primeru, da se vlada ne bo odzvala, obrnilo na ustavno sodišče. Ob naštetih zahtevah se KOKS zavzema še za ohranitev Centra sodobnih plesnih umetnosti in Društva za sodobni ples Slovenije. Po njihovem mnenju bi politika z upoštevanjem teh zahtev preprečila vdor ozkih strankarskih interesov in ekskluzivistične ideologije v kulturno politiko.

Če vladna koalicija in opozicija ne bosta spremenili svojega odnosa do slovenske kulture in se bosta še naprej izmikali dialogu in evropskim demokratičnim standardom, bodo prisiljeni nadaljevati protest ter s svojimi zahtevami in argumenti seznaniti tudi ustavno sodišče. Prepričani so, da gre za vrsto neustavnih potez vlade v imenu "varčevanja". Pripravljeni so se obrniti tudi na evropske institucije.

"Napovedi kažejo škodljivo pomanjkanje sleherne vizije"
Kot so zapisali v izjavi, vladajoča politika dosledno zavrača njihov poziv k dialogu, in prepričani so, da vladne napovedi ukinjanj in rezov v kulturi kažejo "na grozeče pomanjkanje strategije in razumevanja nujnih prioritet in pričajo o škodljivem pomanjkanju sleherne vizije, kar onemogoča politično neodvisno in svobodno slovensko kulturo in umetniško ustvarjalnost".

Menijo, da so takšne poteze v nedopustnem nasprotju z usmeritvijo kulturnih politik članic Evropske unije, pa tudi z Dekalogom za kulturno Evropo, ki so ga podpisali za kulturo pristojni evropski ministri. Ta je bil 9. februarja objavljen v časniku New York Times in v deseti točki navaja:"Z nenehnim poudarjanjem, da so ustvarjalnost, umetnost in lepota temeljna investicija v našo prihodnost, ki ne omogoča le individualne, temveč tudi družbeno blaginjo v obliki zaposlitve, kulturna Evropa predlaga Evropski uniji, da dvigne proračunska sredstva za kulturne in medijske programe in s tem izpolni pričakovanja Evropejcev".