Kdaj naj bi novi Kolizej stal, Anderlič ne odgovarja. Foto: RTV SLO
Kdaj naj bi novi Kolizej stal, Anderlič ne odgovarja. Foto: RTV SLO
Kolizej je še vedno dom 38 ljudem. Foto: RTV SLO

Minister za kulturo namreč spomeniškega varstva ne bo podaljšal, saj naj bi za to zadostoval veljaven občinski odlok, ki prepoveduje radikalnejše posege v stavbo. Ministrstvo za kulturo pa dovoljuje obzidavo objekta, ki ga namerava njegov lastnik Jože Anderlič podreti in na njegovem mestu zgraditi 25-nadstropni kulturno-poslovni kompleks, vendar o datumih uresničitve projekta ne govori.

V Kolizeju, za katerega Anderlič trdi, da je po strokovnih ocenah nevaren za bivanje, še vedno živi 38 ljudi, zaradi česar jih lastnik tudi toži. Po Anderličevih besedah naj bi mu ti dolgovali več milijonov tolarjev, od stanovalcev pa tudi zahteva, da se čim prej izselijo.

Ministrstvo ni želelo radikalnih sprememb
Akt o začasni razglasitvi Kolizeja za spomenik državnega pomena je lani 24. septembra podpisal minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije tudi naročil, naj v pol leta določi smernice za trajno zaščito in varstveno ureditev spomenikov. Za potezo so se na ministrstvu odločili, da bi Anderliču vsaj začasno preprečili rušenje objekta in gradnjo novega, za katerega je načrte izrisal nizozemski arhitekturni biro Neutelings Riedijk Architects. Hkrati s Kolizejem so začasno za spomenik državnega pomena razglasili tudi Plečnikov stadion.