Mariborska kandidatura se je pri mednarodni komisiji najbolje odrezala. Foto: Občina Maribor
Mariborska kandidatura se je pri mednarodni komisiji najbolje odrezala. Foto: Občina Maribor
Park Tivoli
Pričakovati je bilo, da bo boj med Mariborom in Ljubljano bolj izenačen. Foto: www.ljubljana.si
Naj se ne ponovi Patras 2006. Foto: EPA

Kot je pojasnil minister za kulturo Vasko Simoniti, je mnenje mednarodne komisije, ki jo je najbolj prepričala kandidatura Maribora in skupine mest, ki sodelujejo v tej kandidaturi, zgolj priporočilo. Mnenje 13-članske komisije, ki jo je lani imenoval Simoniti, bo eden izmed kriterijev, ki ga bo upoštevalo ministrstvo, ki bo do sredine maja za vlado pripravilo poročilo o kandidaturah. Vlada bo nato najpozneje do konca leta svojo odločitev posredovala evropskim ustanovam, Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Odboru regij.

Dva "samotarja" in dve "družabni" mesti
Drugi kandidati za EPK 2012 so Ljubljana, Koper in Celje. Kandidaturi Ljubljane in Celja sta samostojni, Maribor je k projektu pritegnil Ptuj, Mursko Soboto, Velenje, Slovenj Gradec in Novo mesto, Koper pa se za naziv evropska prestolnica kulture poteguje skupaj s Piranom in Izolo. Komisija, v kateri so bili tudi slovenski predstavniki Marjeta Ciglenečki, Marjan Hribar, Monika Kirbiš, Igor Masten, Bernard Nežmah, Mitja Rotovnik, Vladimir Rukavina, Janez Suhadolc in Peter Verlič, je Mariboru namenila 45 točk, Ljubljani 35, Celju 23 in Kopru18.

Pričakovali so skorajšnje izenačenje
Predsednik komisije Guy Dockendorf iz Luksemburga je povedal, da je bil izid glasovanja kar nekoliko presenetljiv, saj so vsi pričakovali veliko bolj enakovreden boj med Mariborom in Ljubljano. Vendar je večina odločevalcev očitno presodila, da je program za predstavitev lokalne kulture in predstavitev njene vpetosti v širši slovenski in tudi evropski prostor, s katerim nastopa štajerska prestolnica, očitno boljši.

Dockendorf pa je že pet let pred trenutkom, ko bo eno izmed mest (ali skupina mest) zares prevzelo naziv evropska kulturna prestolnica, podal vsekakor pomembno opozorilo. To opozorilo govori o tem, da bo še bolj kot samo leto 2012 za Slovenijo pomembno leto 2013, ko bo jasno, kako se je eno izmed slovenskih mest izkazalo pri organizaciji celoletnega kulturnega programa. Opozorilo ni odveč zato, ker se je že več kot enkrat izkazalo, da so mesta, ki so v pripravah na svoje "kulturno predsedovanje" napovedovala velike kulturne presežke, preprosto razočarala. Nazadnje se je to zgodilo lani v Patrasu.