Ženske iz umetniške kolonije Kathputli na srečanju v začetku leta, ko je civilna organizacija Delhi Development Authority (DDA), lastnica zemljišča, začela pritiskati na prebivalce, da se preselijo v začasna prebivališča, nekaj kilometrov oddaljena od Kathputlija. Tam naj bi ostali dokler ne bodo končane večnadstropne stanovanjske zgradbe, ki bi uličnim umetnikom nudile boljše pogoje življenja, kot pravi organizacija, a umetniki se s tem ne strinjajo. Foto: EPA
Ženske iz umetniške kolonije Kathputli na srečanju v začetku leta, ko je civilna organizacija Delhi Development Authority (DDA), lastnica zemljišča, začela pritiskati na prebivalce, da se preselijo v začasna prebivališča, nekaj kilometrov oddaljena od Kathputlija. Tam naj bi ostali dokler ne bodo končane večnadstropne stanovanjske zgradbe, ki bi uličnim umetnikom nudile boljše pogoje življenja, kot pravi organizacija, a umetniki se s tem ne strinjajo. Foto: EPA
Naselje se je skozi več generacij razvilo v največjo umetniško kolonijo, ki je znana po vsem svetu. Ime Kathputli izhaja iz hindujske besede za lutko. Tu v preprostih prebivališčih, ki nudijo le osnovne pogoje bivanja, živijo številni tradicionalni lutkarji, pevci, glasbeniki, plesalci, akrobati, čarodeji, krotilci kač in opic ter drugi ulični umetniki. A DDA se deložacije že loteva z nasiljem, da bi prebivalci le zapustili svoja naselje in se preselili v začasna bivališča. Foto: EPA


Začela se je v 50-ih prejšnjega stoletja in do danes postala največja umetniška kolonija na svetu. Kathputli je natrpan slum s preprostimi bivalnimi razmerami, a tamkajšnjim prebivalcem tako ustreza. Tu v preprostih prebivališčih, ki nudijo le osnovne bivalne razmere, živijo številni lutkarji, pevci, glasbeniki, plesalci, akrobati, čarodeji, krotilci kač in opic ter drugi ulični umetniki. Od tu tudi ime – Kathputli izhaja iz hindujske besede za lutko.

Kolonijo prežema umetnost
Starši svojo umetnost prenašajo otrokom in umetnost je neločljiv del življenja tamkajšnjih prebivalcev. Ulice so polne glasbenih inštrumentov za prodajo ali popravilo, dnevi so napolnjeni z glasbo in pesmijo in bivališča polnijo ogromne lutke ter drugi rekviziti, poroča Huffington Post. Veliko družin, ki pogosto štejejo veliko članov, spi na tleh, da imajo prostor za vso opremo, ki jo uporabljajo pri svojem ustvarjanju.

Kathputli leži v zahodnem delu indijske prestolnice. Z razvojem New Delhija je območje, ki so ga naselili umetniki, pridobilo vrednost in postalo zaželeno za investitorje, ki ga želijo urediti po svojih interesih.

Po prehodnem taborišču umetnike čakajo boljše življenjske razmere
Umetniški koloniji tako grozi rušitev in njenim prebivalcem deložacija. Civilna organizacija Delhi Development Authority (DDA), ki je lastnica zemljišča, na tem prostoru želi zgraditi luksuzna stanovanja in ogromno nakupovalno središče.

Umetnike želijo prepričati z dobrim namenom in trdijo, da jim želijo le priskrbeti boljše življenjske razmere. Prebivalce bi napotili v začasna bivališča in v dveh letih v nove moderne večnadstropne stanovanjske komplekse, za katere obljubljajo, da bodo nudili vse potrebno za ustvarjanje in prikazovanje ulične umetnosti.

Umetnost neločljiva z načinom življenja
A prebivalci so skeptični in vztrajajo, da sta njihov trenutni življenjski način in njihova umetnost neločljivo prepletena. "Naša umetnost diktira naš način življenja in način življenja je naša identiteta. Življenje v večnadstropnih stavbah ni za nas," je za Time povedal čarodej Aziz Khan, ki se je s svojim trikom z indijsko vrvjo leta 1995 vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Dvomijo tudi zaradi praktičnih razlogov – bodo res lahko svoje lutke, ki so visoke tudi do 5 metrov, shranili v stisnjena stanovanja, sprašuje lutkar Puran Bhat, najstarejši prebivalec kolonije.

Poskusi deložacije z nasiljem
Odločitvi DDA nasprotuje večina prebivalcev. Številni so predlagali, da bi komuno razvili tam, kjer je, kot turistično atrakcijo. A za DDA to očitno ne pride v poštev in so se že lotili drugačnih ukrepov, da bi prebivalce te edinstvene kolonije pregnali iz svojih domov. V zadnjih mesecih se je zgodilo več incidentov in policijsko nasilje proti prebivalcem narašča. Policisti so s pendrekom pretepali moške, ženske in otroke, vanje so metali solzivec, 15-letnik pa je opisal, kako so ga med spanjem zvlekli iz postelje, ga tepli in spraševali, zakaj niso odšli v prehodni tabor.

Podobe Indije
"Srednji razred Indije nas vidi kot nadlogo in v neskladju s podobo Indije kot vzhajajoče svetovne moči," je povedal ulični čarodej Ishamuddin Khan, ki se je s svojo iluzijo z vrvjo uvrstil med 50 največjih magičnih trikov na svetu.

Umetniški slum Kathputli in njegovi prebivalci medtem zastopajo drugačne poglede na življenje. "Nastopamo tako za revne kot za bogate, za premierja kot za vse ostale," pravi Puran Bhat, ki pripravlja scenarij za igro, ki jo bodo prebivalci izvajali na ulicah Delhija. "Vedno smo živeli kot kralji brez skrbi za prihodnost", še dodaja.

Spodaj si lahko ogledate napovednik za dokumentarni film o Kathputliju Tomorrow We Disappear (Jutri bomo izginili), ki je bil letos prikazan na filmskemu festivalu Tribeca.