Organizator konference je Dean Komel, redni profesor na Filozofski fakulteti in vodja raziskovalnih programov Inštituta Nove revije. Foto: Bobo
Organizator konference je Dean Komel, redni profesor na Filozofski fakulteti in vodja raziskovalnih programov Inštituta Nove revije. Foto: Bobo
Liangang Ni z Univerze Sun Yat-sen bo predaval o razmerju med fenomenologijo in budizmom. Foto: EPA

Izhodišče razpravljanja bo kriza humanizacijskega načela, po katerem se je človek postavil na čelo vsega bivajočega, a je vendarle pristal v začelju samega sebe.

Ob tem se zastavlja filozofsko vprašanje, kako opredeliti možnost vzpostavljanja "kritične humanosti". Pogovor o tem je potrebno zasnovati z vidikov, ki problematizirajo filozofijo v lastnem kritičnem dosežku, ne da bi pri tem opustili njeno refleksijsko podlago, ki vključuje tako etične kot dianoetične predpostavke, piše v vabilu na srečanje.

V prvem delu konference bo tako v ospredju vprašanje, kaj lahko v tem pogledu prispeva pogovor med evropsko tradicijo filozofije ter budistično in daoistično mislijo, v drugem delu pa vprašanje, kako v perspektivi takega kritičnega pogovora opredeliti razmerje med filozofijo in znanostjo danes.

Visok obisk iz Kitajske
Znanstveno srečanje so pripravili ob obisku profesorja Liangkang Nija, dekana humanistične fakultete Univerze Sun Yat-sem v Guangdzouju in vodilnega kitajskega filozofa na področju fenomenologije.

Iz tujine bosta na konferenci sodelovala še Rolf Elberfeld z Univerze v Hildesheimu, ki se ukvarja z interkulturno filozofijo in prevajanjem japonske filozofije v nemščino, in Damir Barbarić z Univerze v Zagrebu, avtor številnih del s področja hermenevtike in predavatelj na vrsti evropskih univerz.

Dao za 21. stoletje
Maja Miličinski
, ki na Filozofski fakulteti v Ljubljani predava azijske filozofije in religije in je avtorica številnih del s tega področja, bo na konferenci spregovorila o aktualnosti daoistične filozofije. Simpozij bosta zaključila filozofa mlajše generacije Sašo Dolenc in Tina Bilban, ki se posvečata predvsem razmerju med filozofijo in znanostjo.