Z inštalacijo se poskušajo Britanci padlim vojakom pokloniti
Z inštalacijo se poskušajo Britanci padlim vojakom pokloniti "hkrati kot skupini in kot posameznim osebam". Foto: EPA
Vsak izmed treh mladih predstavnikov kraljeve družine je simbolično posadil svoj keramični mak. Foto: EPA

Inštalacija The Blood Swept Lands And Seas of Red, ki je v rdeče ovila izsušeni jarek okrog londonskega Towra, je ideja umetnika Paula Cummingsa; zasaditi je dal točno 888.246 keramičnih cvetlic - toliko, kolikor je bilo mož iz Velike Britanije in Commonwealtha, ki so padli v prvi svetovni vojni. Tudi kraj ni izbran naključno: prav v jarku je avgusta 1914 priseglo prvih 1600 britanskih vojakov, ki so se odzvali na klic v boj.

Za zdaj je cvetov "samo" 120 tisoč, a jih bodo prostovoljci dodajali v naslednjih mesecih; zadnjega bodo posadili 11. novembra, ko zavezniški narodi praznujejo dan spomina, t. i. Armistice Day. V torek so se simboličnega sajenja cvetlic udeležili tudi princ Harry ter William in Kate, vojvoda in vojvodinja Cambriška.

Mak je bil edina cvetlica, ki je cvetela okrog trupel padlih vojakov v severni Franciji in Flandriji, kar je v slavni pesmi In Flanders Fields upodobil tudi kanadski zdravnik John McCrae. Makov cvet je tako simbol vseh, ki so padli v boju za domovino.

Na koncu boste lahko cvetove (ki bodo stali po 25 funtov) na spletni strani Zgodovinskih kraljevih palač tudi kupili. Izkupiček se bo razdelil med šest dobrodelnih organizacij, namenjenih vojakom (COBSEO, Combat Stress, Coming Home, Help for Heroes, Royal British Legion in SSAFA).