V društvu že napovedujejo novi Trnfest, ki se bo začel 1. avgusta s koncertom zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Foto: BoBo
V društvu že napovedujejo novi Trnfest, ki se bo začel 1. avgusta s koncertom zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Foto: BoBo
Kud France Prešeren
Kupec si prizadeva pravočasno izvesti vse potrebne postopke, da bi se lahko ustvarjalci jeseni posvetili oživljanju društva. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler

Kot so sporočili z društva, se jim je s pomočjo kupca uspelo izogniti tudi dražbi nepremičnine. KUD France Prešeren je vrsto let organiziral več kot 400 prireditev na leto, ki jih je obiskalo okoli 80.000 ljudi. Potem ko so leta 2013 društvu ukinili podporo javnih sredstev, to ni propadlo, ga je pa to spravilo v dolgotrajno životarjenje, pravijo.

KUD France Prešeren dobiva letos od kupca, ki se mu nakup, zaradi pogojev pri varovanju kulturne dediščine in drugih pogojev, časovno že vleče, tudi finančne injekcije, s katerimi se je uspel izogniti sodni dražbi nepremičnine, ki je bila napovedana za 28. junij.

Novi lastnik bo poravnal dolgove in investiral v vzdrževanje
S prihodnjima najemnikoma – KUD-om France Prešeren in upraviteljem nepremičnine Festivalom slovanskih kultur – si kupec prizadeva izpeljati vse potrebne postopke, da bi se lahko ustvarjalci že jeseni posvetili oživljanju društva ter izvajanju obstoječih in novih projektov. Poleg poravnave dolgov bo novi lastnik investiral tudi v vzdrževanje.

Trnfest odpira Hamo & Tribute 2 Love
Nadejajo se tudi vnovične podpore iz javnih sredstev, saj je, kot so spomnili, ohranitev društva in mednarodnega poletnega festivala Trnfest med prioritetami strategije Mestne občine Ljubljana. Obenem že napovedujejo novo izdajo Trnfesta, ki se bo začela 1. avgusta z otvoritvenim koncertom zasedbe Hamo & Tribute 2 Love.