Drugo
(3)
JSKD na tradicionalni podelitvi nagrajuje kulturno udejstvovanje v slovenskih osnovnih šolah.
JSKD na tradicionalni podelitvi nagrajuje kulturno udejstvovanje v slovenskih osnovnih šolah. Foto: JSKD
OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani
Kulturna šola leta v kategoriji velikih šol je postala OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani. Foto: JSKD

Dodaj v

Kulturna šola leta je OŠ Franceta Prešerna iz Maribora

Na podelitvi kakšnih 300 otrok in njihovih mentorjev
22. september 2017 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na slovesnosti v OŠ Louisa Adamiča Grosuplje so razglasili 70 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv kulturna šola leta. Najboljša med njimi je postala OŠ Franceta Prešerna iz Maribora.

V kategoriji velikih šol je kulturna šola leta postala OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani, v kategoriji srednje velikih šol je najboljša OŠ Griže, kulturna šola leta v kategoriji male in podružnične šole pa OŠ Anice Černejeve Makole.

S posebnimi področnimi priznanji so nagradili tudi šole, ki posebej izstopajo na posameznih kulturnih področjih. Za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je nagrajena OŠ Planina pri Sevnici, priznanje za dosežke na področju gledališke dejavnosti gre OŠ Franja Malgaja Šentjur, priznanje za dosežke na področju lutkovne dejavnosti OŠ Gustava Šiliha Laporje, za dosežke na področju folklorne dejavnosti pa OŠ Prežihovega Voranca Maribor.

Za izredne dosežke na področju sodobnega plesa so nagradili OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, priznanje za dosežke na področju filma in videa pa gre OŠ Center Novo mesto, priznanje za dosežke na likovnem področju na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, priznanje za dosežke na literarnem področju pa na OŠ Frana Roša Celje.

Tri posebna priznanja je komisija namenila za izjemne dosežke na področju izobraževanja mentorjev OŠ Brežice, za dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev OŠ Lava iz Celja ter priznanje za celovit pristop h kulturnemu dogajanju ljubljanski OŠ Vide Pregarc.

Za kulturno dejavnost na osnovnih šolah
JSKD s projektom Kulturna šola in razglasitvijo najboljših šol prepoznava najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznanja s primeri dobre prakse. Prireditve se je udeležilo približno 300 otrok in njihovih mentorjev z različnih slovenskih osnovnih šol ter nekateri župani krajev nominiranih šol, navzoča pa je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 23.09.2017 ob 21:02
Odgovore na vprašanja obeh komentatorjev najdete na:
http://www.jskd.si/financiranje/poziv_ku
lturna_sola/2017/kulsola_razpis_2017.htm

Iskrene čestitke Kulturni šoli leta 2017 - OŠ France Prešeren Maribor in vsem nagrajenim šolam!
mend055
# 23.09.2017 ob 19:38
Madonca, kako pa izmerijo KAKOVOST teh umetnostnih dejavnosti? Ali se šteje, kdo jih organizira več? Če tako, potem to vodi v fič firič umetno napihovanje dejavnosti, da jih bo čim več.... No, pustimo se presenetiti, da na kdo napiše kako se TA UMETNOST IN KULTURA OTRO izmeri!
mend055
# 23.09.2017 ob 19:36
Vse v redu. Pohvalno...

A zakaj se - že parkrat videno - uporablja ime kulturna vzgoja? Saj gre vendarle za umetnostno vzgojo! kULTURNA vzgoja je mnogo širše, daleč več od umetnosti. Kje je bonton, omika itd.?
Le kdo se tako trudi uporabljati to ime - kulturna vzgoja- , saj ga umetnostne stroke sploh ne uporabljajo v take vrste poimenovanjih? Kakšna zagrizena mentorica na ministrstvu ali mentor sekretar?

Šolam, vodstvom šol in njihovim učencem in učiteljem ter osebju, pa čestitke za uspehe na področju UMETNOSTNE VZGOJE. Ali pa vsaj - KULTURNO UMETNOSTNE VZGOJE, da se ve o čem govorimo. Da govorimo o umetnosti. Čestitke tudi vsem organizatorjem, ki to negujejo.
Kazalo