Pomlad breskovih cvetov ima najvišjo oceno pred samo dražbo - težko pa je seveda napovedati, kakšna vojna se bo zanjo v resnici vnela. Foto: Reuters
Pomlad breskovih cvetov ima najvišjo oceno pred samo dražbo - težko pa je seveda napovedati, kakšna vojna se bo zanjo v resnici vnela. Foto: Reuters
Sliko je navdahnila pesem Taa Juanminga. Foto: Reuters

Zvitek platna, naslovljen Pomlad breskovih cvetov (Peach Blossom Spring), je dolg slaba dva metra. Pred skoraj tridesetimi leti je slika umetnika Žanga Dačjana na dražbi iztržila rekordnih 240 tisoč dolarjev.

V dražbeni hiši Sotheby's, ki je sliko uvrstila na svojo tradicionalno pomladno dražbo, ki je napovedana za 4. in 5. april, so prepričani, da lahko kakovostna umetnina zdrami tudi trenutno dremajoči trg z umetninami: trenutno sliki napovedujejo zaslužek okrog sedmih milijonov evrov in pol. Viseči zvitek je Žang Dačjan dokončal leta 1982, le leto dni pred svojo smrtjo.

Pomlad breskovih cvetov je samo eno izmed približno dvajsetih del pokojnega kitajskega mojstra, ki jih bodo ponudili na Sothebyjevi dražbi.

Z ocenami so kdaj že krepko brcnili v temo
"V letu 2011 se je ocena slike Lotus in mandarinske race gibala okrog 3,2 milijona dolarjev," je v zvezi s še enim slavnim Žangovim delom spomnil Čeung Čju Kvan, ki pri Sothebyju vodi oddelek za kitajsko umetnost. Na koncu so zanjo iztržili dobrih 22 milijonov evrov, kar je tudi trenutni rekord za Žangova dela na dražbah. "To pomeni, da med vnaprejšnjimi ocenami in končnimi številkami ni nujno tesne povezave."

Zasluge za spodbudne napovedi za Pomlad breskovih cvetov gre pripisati temu, da slika velja za vsaj tako pomembno, kot je še ena Žangova mojstrovina iz poznega obdobja, ki jo ima trenutno v lasti narodni muzej v Tajpeju.

Priljubljen med zbiratelji
Žangova dela se pogosto pojavljajo na dražbah hongkonške izpostave Sothebyja, saj gre za dobro znanega umetnika, ki je za seboj pustil velik opus. V letih 2011 in 2013 so imeli tudi dražbi, posvečeni samo njegovim delom: leta 2011, ko je bila prodana Lotus in mandarinske race, so bile vse ponujene umetnine prodane v pičli uri.

Napovedi dražbenih hiš za letošnje leto sicer niso rožnate: kitajska gospodarska rast se namreč počasi ustavlja. Dražbena hiša Bonhams je zaradi slabih prodaj že začela odpuščati ljudi v svoji hongkonški pisarni, vključno s predsednikom azijske veje podjetja.